Parkinson tarih oluyor!

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh, parkinson ve hafıza kaybı gibi hareket bozuklukları ile depresyon ve uykusuzluk gibi hastalıklar üzerinde yapılan klinik çalışmalar sayesinde hastaların yaşam kalitesinin arttığını söyledi. Zırh, Elon Musk’un hayata geçirdiği çip ile parkinsonun tarih olacağını vurguladı

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh, çağımızın en büyük sağlık sorunlarından biri olan parkinson ile hafıza kaybı, uykusuzluk, depresyon hastalarına müjdeli bir haber verdi.

Elon Musk’un Neuralink projesi ile beynin derin kısımlarını uyararak, parkinson ve diğer hareket bozuklukları gibi hastalıklarda klinik iyileşme sağlayabildiklerini dile getiren Doç. Dr. Zırh, insan ve bilgisayar arasında doğrudan bağlantı kurması amaçlanan Neuralink çipinin ilk kez bir insanın beynine yerleştirilmesi üzerine yaptıkları çalışmaları anlattı.

Zırh, “Neuralink projesi, beynin hem yüzey hem de derin kısımlarından bilgi toplayabilen ve bazen de beyne elektrik uygulayabilen modern bir nöroteknoloji örneğidir. Şu anda Neuralink’in teknolojisi, veri toplama ve kaydetme özelliklerine sahiptir. Fakat toplanan verilerin nasıl saklanacağı ve tekrar nasıl kullanılacağı belirsizdir. Neuralink’in çalışmalarını, önce laboratuvarda hayvan deneyleri, sonra domuzlarla, sonra da maymunlarla yaptığını duyduk.

Son olarak, FDA’nın izniyle insanlarda denemeye başladığını öğrendik. İnsan beyninin elektriksel aktivitesini kaydetmek ve uyarlamak, uzun zamandır yapılan bir araştırma alanıdır. Beynin derin kısımlarını uyararak, Parkinson ve diğer hareket bozuklukları gibi hastalıklarda klinik iyileşme sağlayabildiğimizi, Parkinson hastalarına yaşam kalitesini artırabileceğimizi biliyoruz ve bunu uyguluyoruz” dedi.

“BEYNİN YÜZEYİNDEKİ ELEKTRİKSEL AKTİVİTEYİ ALGILAMAYI BAŞARDIK”
Beyne yerleştirilen ve dışarıdan şarj edilebilen elektrotların 24 saat bağımsız olarak çalışabildiğini ifade eden Doç. Dr. Zırh, şöyle devam etti:

“Elon Musk’ın ortaya koyduğu bu çalışmalar, şimdilik daha küçük çiplerle ve beynin yüzey kısımlarına odaklanmaktadır. Hayvan deneylerinde 1024 elektrot kullanıldığını, insan deneyinde ise 64 elektrotun beynin yüzeyine takıldığını belirtti. Bu elektrotlar, kafatasına yerleştirilen bir çipe bağlıdır ve bu çip dışarıdan şarj edilebilir ve 24 saat boyunca bağımsız olarak çalışabilir.

Şu anda yapabildiğimiz şey, beynin yüzey kısımlarından veri toplamaktır. Bu cihazların, insan beyniyle tam bir uyum sağlayabilmesi için daha çok çalışmaya ihtiyacımız var. Doğanın dilini ve bilgisayar dilini henüz tam olarak anlayamıyoruz. Fakat teknolojinin ilerlemesiyle, beynin yüzeyindeki elektriksel aktiviteyi algılamada başarılı olduk.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri