Sarayönü’nde Cuma günleri kurulan Halk Pazarında, Giyim ve Tekstil sektöründe faaliyet gösteren esnaflar, işlerinin çok kötü durumda olduğunu ve dayanacak güçlerinin kalmadığını ifade ettiler.
Son dönemlerde artan maliyetler nedeni ile ürün bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten esnaflar, işgaliye için belediyenin tahsis ettiği ücretin de çok fazla olduğunu söyledi.
Esnaflardan Ali Tetik şu konu ile ilgili şu ifadelere yer verdi:
“Babamla birlikte yaklaşık 40 yıldır bu mesleği icra ediyoruz. Babamdan hariç ben tek başıma 7 yıldır bu sektördeyim. Daha kötü bir dönem görmedim. Son 2 aydır işler iyice durma noktasına geldi. Vatandaşın cebinde para yok. Biz erkek giyim üzerine çalışıyoruz. Erkekler bayanlar gibi değil. Bir aldığı kıyafeti 2-3 sene kullanabiliyor. Son dönemlerde tüm ürünlere gelen yüzde yüze yakın zamlarla birlikte vatandaşın temel ihtiyaç maddesi kapsamında giyim sektörü geri plana düştü. Dolar düştüğü zaman hemen hemen herkes ürünlerde indirim olacak diye beklerken, maalesef bizim ülkemizde tam tersi oldu. Yeni yıla girerken zamlarla karşılaştık. Bu zamlarla birlikte en çok etkilenen sektörlerden birisi de bizim sektörümüz oldu, siftahsız kapattığımız günler oluyor.” şeklinde konuştu.
“Girdi maliyetleri çok arttı”
Esnaflardan Yasin Uymaz ise yeni yılla birlikte akaryakıt, doğalgaz ve elektriğe gelen zamların esnafların ve vatandaşların belini büktüğünü söyledi. Pazarcı esnaf açısından en önemli masraflardan birinin akaryakıt olduğunu belirten Uymaz şu ifadelere yer verdi:
“Pazarcı esnaf haftanın yedi günü, ilçe ilçe gezerek ürünlerini vatandaşlara satmaya çalışan esnaftır. Mazotun litresi 14 liraya dayandı. Bu şartlar altında nasıl iş yapacağız. Sarayönü’ne gelmek için gece yola çıkıyoruz. Araç fazla yakmasın diye düşük devirle kullanmak zorunda kalıyoruz. O da çare değil ama bu hallere düştük. Bu devran böyle gitmez gerçekten önümüzdeki dönemde hepimizi büyük sıkıntılar bekliyor.”
“Pazarcı esnafı Belediyenin umurunda değil”
Belediyenin pazarcı esnafına hiç yardımcı olmadığını belirten Uymaz şöyle devam etti: “Zaten siftahsız kapatan arkadaşlarımız oluyor, üstüne belediyede 50 lira gibi, bizlerden çok yüksek bir fiyat talep ediyor. Konya’da Büyükşehir’de 15-20 lira olan işgaliye ücreti, Sarayönü’nde nasıl 50 lira olur aklımız almıyor. Belediye Başkanı resmen pazarcı esnafı istemiyor. 50 lira ödememize rağmen bir de dışarıda hizmet veriyoruz. Kapalı alanda bizlere yer de verilmiyor. Ona rağmen verdiğimiz ücretin karşılığı bir hizmet alamıyoruz. Seyyar tuvaletlerimiz bile yok. Tuvalet ihtiyacımız olduğu zaman yan tarafta hizmet veren lokantadan rica ediyoruz kullanabilmek için. Mecbur mu adamlar bize yardımcı olmaya. Sabahtan beri Belediye ekipleri buzlanan yolları açmadılar. Şu ana kadar 4 tane vatandaşımız kayarak yere düştü. En azından Pazar kurulmadan önce buzlanan yolları açmaları gerekmez miydi? Yeterince mağduruz, sorunlarımızla ilgilenen hiçbir kurum yok. Pazarda hem vatandaşlar mağdur oluyor, hem de esnaflar mağdur oluyor. Yetkililerden bu sorunlara acil çözümler bulmasını rica ediyoruz.”