Pazarcı esnafı muafiyet bekliyor

Tam kapanmadan Pazar esnafları da nasibini alırken, büyük bir mağduriyet yaşadıklarını belirten esnaflar, muafiyet bekliyor. Pazarların kapatılmasına rağmen insanların marketlerde tıkış tıkış alışveriş yapmaya devam ettiğini...

Tam kapanmadan Pazar esnafları da nasibini alırken, büyük bir mağduriyet yaşadıklarını belirten esnaflar, muafiyet bekliyor. Pazarların kapatılmasına rağmen insanların marketlerde tıkış tıkış alışveriş yapmaya devam ettiğini belirten Pazar esnafları, ayrıca bir haksız rekabet ortamı oluştuğunu da belirtti. Halkın ucuz sebze ve meyveye pazarda ulaşabilediğine değinen esnaflar, bu yasak döneminde insanların market ve manavlardaki yüksek fiyatlardan alışveriş yapmak zorunda kalacağını dile getirdi.

Sarayönü’nde her hafta kurulan semt pazarlarının esnafları, Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında alınan "tam kapanma" kararından muaf tutulmasını talep ederek, yoğunluğun önlenmesi için yürüme mesafesindeki Sarayönü ve Ladik halk pazarlarının açık olması istedi.

Esnaflardan Hidayet Demircan, Kovid-19 salgını süresince pazarların açık olduğunu ancak "tam kapanma" dönemiyle ilk kez buraların kapatılması yönünde karar alındığını söyledi.

Pazarların, gıda tedarik zincirinin önemli bir parçası olduğunu belirten Demircan, marketlerin açık tutulduğu dönemde pazarların kapalı olmasının doğru olmadığını bildirdi.

Demircan, pazarların açık havada ve geniş alanlarda kurulduğuna işaret ederek, buralarda virüs bulaşma olasılığının kapalı mekanlara göre daha az olacağını dile getirdi.

"Ürünler elde kalacak"

Marketlerin ortalama 250 metrekare büyüklükteki kapalı mekanlar olduğuna dikkati çeken esnaflardan Ömer Uçar, "Pazarların kapatılmasıyla insanlar kapalı alanlardaki marketlerde yoğunluk oluşturacak. Vatandaşların yüzde 60'ı alışverişlerinde pazarları tercih ediyor. Şimdi pazarların kapatılmasıyla yüzde 100 potansiyel marketlere yönlendirilmiş olacak ve buralardaki yoğunluk artacak. Kovid-19 ile mücadele açısından marketler daha riskli değil mi?" dedi.

Uçar, gıda tedarik zincirinden pazarların çıkmasıyla marketlerde fiyat artışları yaşanabileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Alınan bu karar, pazarcı esnafını, ailelerini ve yanında çalışanlarıyla birçok kişiyi etkiliyor. Dört gözle bayramı bekleyen, buna yönelik hazırlığını tamamlamış, mal alıp stok yapmış tekstil ürünleri ve ayakkabı satan binlerce pazarcımız bulunuyor.

Bu esnafımızın ödemeleri var. Havaların ısınmasıyla çilek ve yeşillik gibi ürünler bollaştı. Bu ürünlerin günlük olarak toplanıp satılması gerekiyor. Halk pazarları yanında üretici pazarları da kapatıldı. Üreticinin bu ürünü ne olacak? Bu ürünler dayanmaz. Marketler zaten belli tedarikçilerle anlaşmalı. Üretici bu ürünü kime satacak? Üretici yine günlük ürettiği sütünü ve peynirini pazarlarda satıyordu. Gıda tedarik zincirinde her yer açıkken sadece pazarların kapalı tutulmasını doğru bulmuyoruz."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri