Prof. Dr. Arabacı HİSDER'in organize ettiği programa katıldı

HİSDER'in 07 Ekim 2024 pazartesi günü saat 20.00'de düzenli olarak gerçekleştirdiği programda konuşan Prof. Dr. Caner Arabacı, "Balkanlar ve Balkan Harbi" başlıklı sohbetinde önemli bilgiler paylaştı

Arabacı, konuşmasına Balkan coğrafyasını tanıttıktan sonra yakın zamanda gerçekleştirdiği geziden notlarla devam etti. Anadolu ile Balkanların tarih boyunca irtibatlı olduğuna dair örnekler verdi.

Kocası Sırplar tarafından başı taşla ezilerek şehit edilen, Murat Hüdavendigar Türbesinin Türbedarı Emine Hanım'ın kızı ile görüşmesi ve yeni Hacdan dönen yaşlı Boşnak’ın “Reis” diye hitap ettiği Cumhurbaşkanımızı sorması oldukça ilgi çekici idi.

I. Ve II. Balkan Harpleri hakkında ibretâmiz ve düşündürücü bilgiler veren Arabacı, aslında tam teşekküllü devletler bile olmayan Sırp, Karadağ, Bulgar ve Yunan'a nasıl yenildiğimizin sebeplerini anlatırken dinleyicilerin gözleri doldu. Yapılan katliamlar ve tecavüzler dayanılır gibi değildi.

Prof. Dr. Arabacı, bu hezimetlerin nedeni olarak yetersiz ve hain komutanlar ile o günlerin siyasî çekişmelerinin, İttihatçı olmayan mevcut Kâmil Paşa hükümetini başarısız kılma çalışmalarının bir sonucu olduğuna vurgu yaptı.. Aynı ordunun daha sonraki savaşlarda Çanakkale'de, Kafkaslar'da ve Milli Mücadelede nasıl kahramanlık gösterdiği konusunda bilgiler verdi.

Arabacı, Devlete ve Millete hizmet organizasyonları olan siyasî partilerin şuursuzca davranışlarının memleketi ne hale getirdiğinden bahsetti. Siyasî farklılıkların Ülkemize ihanet noktasına gelmemesi gerektiği hususunun altını çizdi.

Programın sonunda Arabacı'ya önceki dönem Milletvekili Ahmet Sorgun, emekli Vali Yardımcısı Mehmet Aydın ve Hisder Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu tarafından hediyeler takdim edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri