Sarayönü, uzun süredir hasret kaldığı ve özlemle beklediği yağmura kavuştu. Düşen yağış Sarayönülü çiftçinin yüzünü güldürdü. Rahmeti iple çeken çiftçi, geciktirdiği ekim faaliyetlerini hızlandırdı.
Tahıl ambarı Sarayönü, uzun süredir hasret kaldığı ve özlemle beklediği yağmura kavuştu. Hafta boyu aralıklarla sağanak şekilde düşen ve zaman zaman etkisini artıran yağmur, bereket olup aktı. Sarayönü’ne uzun süre sonra düşen yağış, hububat ekimini yapmaya hazırlanan ve hububatını eken çiftçilerin yüzünü güldürdü. Çiftçilerin beklentisi, bahara kadar yağışlı periyodun sürmesi.
Sarayönü’ne Kasım ayında düşen yağmurun hububat tarımına etkililerini Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Sarayönü Tarım ve Orman İlçe Müdürü Güngör Çiğdem ve Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik değerlendirdi.
Yeterli olursa kayıpları telafi edecek
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, çiftçilerin uzun zamandır beklediği yağışların bugünlerde başladığını ve yağan yağmurun geçtiğimiz aylardaki yağış yetersizliği nedeni ile ortaya çıkan kayıpları telafi edeceğini söyledi. Prof. Dr. Soylu “Konya Ovası Haziran ayının başından bu yana düzgün bir yağış almadı. Topraklarımız tamamen kurudu. Topraklarımızda yeterince nem rezervi kalmadı. Bu durum da başta kıraç alanlarda üretim yapan çiftçilerimiz olmak üzere üreticilerimizi sıkıntı bir duruma soktu. Buğday ve arpa ekim sezonunda olduğumuz bu günlerde çiftçilerimizin gerek toprak hazırlığı, gerekse ekim hazırlığı için çok acil yağmura ihtiyacı vardı.” dedi.
Çiftçilerimiz rahat nefes aldı
Sarayönü Tarım ve Orman İlçe Müdürü Güngör Çiğdem ise Eylül ayının sonundan itibaren beklenen yağışın bir ay gecikmeli de olsa Kasım ayının başında yağmaya başladığını ifade ederek şöyle konuştu:
“Meteorolojik veriler bu yağışların önümüzdeki birkaç gün daha süreceğini gösteriyor. Kasım ayı yağışları inşallah diğer aylarda toprakta yaşanan nem kayıplarının telafi edecektir. Yağışlar ekilen hububat ürünlerinin de sağlıklı çıkışına katkı sağlayacaktır. Bu da çiftçimizi rahatlatacaktır. Yağan yağmurun sadece ekinler için değil yer altı su rezervleri için de oldukça önemli. Henüz ekimini yapmamış çiftçiler bu yağmurların oluşturduğu toprak tavına ekimlerini gerçekleştirebilirler.”
Beklenen rahmet geldi
Bir sonraki ekim dönemi için hazırlıklarını tamamlayan çiftçilerin dört gözle gökten düşecek olan rahmeti beklediğini dile getiren Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, “Bölgemizde tarımsal faaliyetlerin büyük bir bölümü kıraç alanlarda yapılıyor. Bu nedenle bölgemize düşecek olan rahmet son derece önemli. Bu yıl Ekim ayında istenilen yağışın düşmemesine bağlı olarak çiftçimiz biraz daha itidalli davranıp ziraat mühendislerinin yaptığı uyarıları da dikkate alarak ekim faaliyetlerini Ekim ayının sonuna kadar ertelemişti. Böylesi kritik bir dönemde düşen rahmet, çiftçimiz için umut oldu.” ifadelerini kullandı.