Rastlantı ile tiroid kanseri olduğunuz ortaya çıkabilir

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erikoğlu, tiroid bezinde görülen kanserlerin yaklaşık yüzde 80’ini papiller tiroid kanseri oluşturduğunu belirterek, klinik bulgu vermediğine ve rastlantısal olarak belirlenebildiğine dikkat çekti.

Bu tür durumlarda radyoterapi yapılmasının risk olduğunu da ifade eden Prof. Dr. Erikoğlu, ''Daha önce baş boyun bölgesine radyoterapi alması önemli bir risk faktörüdür. Çoğu zaman klinik bulgu vermez, bazen ele gelen bir sertlik veya rastlantısal yapılan ultrasonda tiroid nodülü ve iğne biyopsisi ile tanı konulur. Özellikle 55 yaş altı hastalarda başarılı bir cerrahi sonrası, sonuçlarının en yüz güldürücü olduğu kanser türlerinden biridir.'' dedi.

Bu tür tümörlerin yayılabileceğini de ifade eden Prof. Dr. Erikoğlu şunları söyledi: ''İyi seyirli olan bu tümör, bazen boyundaki lenf bezelerine metastaz (yayılma) yapabilmektedir. Ameliyatla tiroid bezinin çıkarılması ve boyun lenflerine yayılmış ise boyundaki lenf bezlerinin temizlenmesi (boyun diseksiyonu) gerekir. Uygun hastalara radyoaktif iyot (atom) tedavisi ve tiroid hormon tedavisi yapılarak hastalar güvenle tedavi edilirler.''

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri