RECEP KONUK ADAYLIĞINI AÇIKLADI

.

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin 27 Temmuz 2024 Cumartesi günü yapılacak genel kurul toplantısının seçimli olacağı açıklanınca eski Başkan Recep Konuk acaba aday olur mu? diye bir kulis uğultusu vardı.

Bu arada işin içinde olan dostlarımızı da arayarak genel kurul ile ilgili doğru bilgiler almaya başladık. Recep başkanın gençlerden bir yönetim oluşturulması düşüncesinde olduğu bilgisine ulaştık.

Gençler de yaptıkları istişareler sonucu bu aşamada kendisinin aday olmasının doğru olacağını beyan etmişler.

İş başa düşünce Recep başkan adaylığını açıkladı.

Sadece adaylığını açıklamadı. Konya Şeker ile ilgili canını sıkan tüm olumsuzlukları da tek tek anlattı.

Çünkü Recep başkan bir fabrika olarak aldığı Konya Şekerin yanına 46 Fabrika daha kurarak bir TORKU markası oluşturmuştu.

Hatta TORKU Konya Şeker’in de önüne geçmişti.

Ne Konya Şeker’i; ülkemizde tanınmış birçok gıda devinin de önüne geçmişti.

Recep başkan 3 yıl önce aday olmayacağını ama Konya Şeker’in de kaderine terk edilmesine izin vermeyeceğini açıklayarak başkanlığı bırakmıştı.

Haaa şunu da ilave edelim. Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı olan Recep Konuk, bu birliğin en çatı kuruluşu olan PANKOBİRLİK Genel Başkanlığı seçimini de kazanarak Konyalılara haklı bir gurur yaşatmıştı.

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi halk dilinde Konya Şeker olarak bilinir. Bizde öyle devam edelim.

Konya Şeker yaptığı fabrikalarla çiftçi ne üretiyorsa alıyor, çiftçinin damlama su borusu dahil,yem, küspe,akaryakıt, gübre ve flake gibi ihtiyaçlarını da karşılıyordu.

Ankara-İstanbul güzergahlarındaki ana yollar dahil yaptığı ağaçlandırma ile Türkiye ye model oluşturuyor, çiftçinin beynini kemiren süne mücadelesine doğal çözüm üretmesinin yanında TORKU levhaları ile markaya reklam desteği sağlıyordu.

Recep başkan seçimli genel kurulun öne alınmasına çok kızıyor.

Niye anlaşamadınız diye de eleştiriyor.

Sadece genel kurulun öne alınmasını değil Konya Şeker ile ilgili tüm olumsuzluklara da sitem ediyor.

Neler mi söylüyor.

İşte seçtiklerimiz.

46 tesisin bir kısmı kapanmaya, bir kısmı zarar etmeye başladı. Türkiye’nin en büyük 13. şirketi geriye gitmeye başladı. Emanet arzu edildiği gibi yürümedi. Konya’nın en büyük problemi olan ağaçlandırma konusunda bile büyük problemler yaşandı. Konya Şeker’in mirası olan ağaçlar bile kurumaya başladı. Kurda, kuşa, ağaca kıyanların makinaya yaklaşımı farklı olmayacaktır.

Ülkemizde kişi başı şeker tüketimi artıyor. Şu anda nişasta bazlı şeker kullanımı gittikçe yükseliyor. Bizim zamanımızda NBŞ ile mücadele vardı. Bugün NBŞ ve kimyasal tatlandırıcılar piyasayı ele geçirdi.

Türkiye’de şeker fazlalığı var. Çünkü ithalatın önü açıldı. Kendi kendimize yeterken, Konya Şeker, şeker ithal etmeye başladı. Şeker pancarının sürdürülebilirliğini sağlamak Pankobirlik’in görevidir. İthalatta yanlışlıklar var. Bunlara müdahil olacaksınız, yoksa Konya Şeker biter, pancar çiftçisi biter. Şeker pancarının sürdürülebilirliğini sağlamak asli vazifedir. Bunlara müdahil olmazsak Konya kaybeder. Kaybetmeye de başladı.

Suya ihtiyaç var. Su gelmesi lazım. Geçtiğimiz günlerde Artvin ve Erzurum arasında 51 tünel saydım. Bizim bir Mavi Tünel projemiz var. 15 yıldır bitirmedik. Konya’da boşa giden sular var. Sularımız Akdeniz’e boşa akıyor biz burada 400 metreden su çıkarıyoruz. Bununla ilgili kim çalışma yapacak? Kim sahip çıkacak? Konya Şeker. Peki, sizin bununla ilgili bir mücadeleniz oldu mu? Bir eleştiriniz oldu mu? Yok!

Türk Şeker’den sonra en çok şeker kotasında sahip olan, en çok pancar ektiren kuruluş, bugün niye düştü? Kayseri Şeker’in bile arkasına düştük. Konya Şeker’in hakları niye savunulmadı? Bir taraftan tesis kuran bir taraftan da çiftçisine ödeme yapan Konya Şeker nereye gitti? Türkiye’de büyük olmanın bir adabı vardı. Fiyatları hep yüksek açıklar, yüksek öderdik. İşi başaramayacak olanlar, işi bilmeyenler geldiği anda çok problemlerin olduğunu, çok borcun olduğunu söylemektir.

Hükümetin şekere ve enerjiye veremediği fiyatlar vardı. 2022 yılında şeker normalde 3,60 iken, bunun önü açıldı. Ortalama 17 liradan şeker satıldı. Dört katı şeker satıldı demektir bu. Sadece fiyat farkı 180 milyon dolardı. Siz şekeri 17 liraya satarken, pancarı neden 17 liraya göre ödemediniz?

Enerjiyi dillerine doladılar ya, size çok net bir şey söylüyorum; enerji en doğru yatırımdı. O günkü konjonktürde biz yarışarak aldık. Ben 670 milyon dolara aldıysam, benden önceki de 669 milyon dolar verdi zaten. Ama bakın size rakam veriyorum; enerji fiyatları 2020 ve 2021 yılında 40-45 sentken arkadaşlar görevi devraldıktan sonra 95 sent oldu. Bakın dolar bazında yüzde 100’den fazla artmış

Konya Şeker yıllık 12 milyon megavat enerji üretiyor. 40-45 sentten 95 sente çıkan elektrik fiyatlarıyla aradaki bu dolar bazlı artışı göz önünde tutarsak Konya Şeker’e gelen para 600 milyon dolardır. Enerji yatırımlarını doğru işletseydiniz, doğru adamlarla çalışıp orada 8-10 defa genel müdür değiştirmeseydiniz 15 milyon megavat elektrik üretmiş olacaktınız, ne kadar ürettiniz 12 milyon megavat ürettiniz. Konya Şeker burada 3 milyon megavat elektrik kaybı yaşadı. Türbinlere su dolmuş, kapasite yüzde 20 çalışıyor. Böyle bir şey olabilir mi?

5 milyon dolarlık yatırım yaptık. 3.5 milyon dolarını ödedik. Geriye kalan 1.5 milyon doların 900 bin doları döviz, 600 bin tl si Türk liramız olarak borcumuz kalmıştı. Şeker fiyatının artması ile 300 milyon dolar, enerji fiyatının artması ile 600 milyon dolar para girişi oldu.

Biz borcumuzu alacağımızı kitap haline getirerek herkese ilan etmiştik.

Şimdi fabrikaların çoğu kapalı, çalışanlarında kapasitesi çok düşmüş.

Bütün bu olumsuzlukları kenarda oturup seyredemeyiz.

Genel kurulun hayırlı olmasını temenni ederiz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Köşe Yazıları Haberleri