Sağlıklı beslenerek prostat kanserinin ilerlemesini önleyin

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, sağlıklı beslenmenin prostat kanserinin ilerlemesini durdurabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Uğur Coşkun, prostat kanseri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen kanserlerden birisi olduğuna vurgu yapan Coşkun, her 8 erkekten 1'inin yaşamı boyunca prostat kanserine yakalandığının söylenebileceğini ifade etti.

İleri yaşlarda birçok prostat kanserinin sessiz ve yavaş seyretmekte olduğunu belirten Coşkun, “Birkaç gün önce JAMA Oncology Dergisi'nde yayımlanan çalışmada, Bruce Trock ve arkadaşları düşük gradeli 886 prostat kanserli hastayı araştırmaya dahil etmişler.

Çalışma sürecinde hastaların beslenme alışkanlıklarına yönelik kayıtları detaylı olarak toplamışlar. Yaklaşık 6,5 yıllık ortalama takip sonrasında inflamatuar özellikleri olmayan sağlıklı diyet ile beslenen hastalarda düşük gradeli prostat kanserinin hızlı ilerleyen prostat kanserine dönüşme ihtimalini daha düşük olarak tespit etmişler” şeklinde konuştu.

“Sağlıklı beslenme hastalığın ilerlemesinde olumlu katkıda bulunabilir”
Sağlıklı diyet için yağlı diyetin sınırlanması, meyve ve sebze porsiyonlarının artırılması ve yine tahıl ve baklagillerin tüketiminin artırılması gerektiğine dikkat çeken Coşkun, “Bunun yanında düşük gradeli prostat kanserli hastalardan enflamasyonu artıran fast food ve kızarmış gıdalar, yüksek oranda rafine yağlar ve trans yağlar, şeker, hamur işleri veya beyaz ekmek gibi rafine karbonhidratları fazla tüketenlerde hızlı seyirli prostat kanserine ilerlemenin daha fazla olduğu bulunmuş.

Bu çalışmaya bakarak prostat kanseri tanısı olan hastaların sağlıklı beslenmelerinin hastalığın ilerlemesinde olumlu katkıda bulunabileceği söylenebilir” ifadelerine yer verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri