Aşılamayla ilgili görüşlerine yer verilen Dr. Ahmet Cem Özuğuz, Dünya Aşı Haftası kapsamında aşıların önemi hakkında bilgilendirmede bulundu.
Aşıların, tarih boyunca birçok ölümcül hastalığın kontrol altına alınmasında büyük rol oynadığına vurgu yapan Özuğuz, aşıların kızamık, çocuk felci, difteri, tetanos, kuduz ve çiçek gibi hastalıkların yayılmasını büyük ölçüde azalttığını veya tamamen ortadan kaldırdığını hatırlattı.
Toplumun bir kesiminin aşı karşıtı olduğunu ifade eden Özuğuz, "Ancak aşı karşıtlığı gibi bazı faktörler, aşılanma oranlarını düşürebilir ve toplumun sağlığını riske atabilir. Aşı karşıtlığı, bilimsel kanıtlara dayanmayan yanlış inançlar ve bilgi eksikliği nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu durum, salgın hastalıkların yeniden yayılmasına ve insan hayatının tehlikeye girmesine yol açabilir. Bu nedenle, bilimsel kanıtlara dayalı olarak aşılanmanın önemi ve faydaları hakkında doğru bilgilendirme yapılması hayati öneme sahiptir." şeklinde konuştu.
Herkesin, kendisinin ve çevresindeki insanların sağlığını korumak için aşılanmayı ciddiye alması gerektiğine işaret eden Özuğuz, sağlık otoritelerinin önerdiği aşı takvimine uygun olarak aşılanmanın, kişisel sağlık ve toplum sağlığı açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.
Özuğuz, şu açıklamalarda bulundu:
"Aşılar, bireyleri sadece kendilerini değil, aynı zamanda çevrelerindeki diğer insanları da korur. Toplumun geniş kesimlerinin aşılanması, salgın hastalıkların kontrol altına alınmasında kritik öneme sahiptir. Dünya genelindeki insanların sağlığını korumak ve salgın hastalıklarla mücadele etmek için aşılar önemli bir araçtır. Dünya Aşı Günü, bu önemi vurgulayarak toplumların sağlık bilincini artırmak ve aşılanmanın önemini hatırlatmak için bir fırsattır. Hepimiz, sağlığımızı ve toplumumuzun sağlığını korumak için aşılanmanın önemini anlamalı ve harekete geçmeliyiz."