Sarayönü Meyanı koruma altına alınıyor

Sarayönü'nde endemik bir tür olan ve yok olma tehlikesi yaşayan "Konya Meyanı" bitkisinin koruma altına alınması maksadıyla Konya Meyanı Tür Eylem Planı hazırlandı.Eylem planı ile ilgili olarak Sarayönü'nde sunum gerçekleştirildi....

Sarayönü'nde endemik bir tür olan ve yok olma tehlikesi yaşayan "Konya Meyanı" bitkisinin koruma altına alınması maksadıyla Konya Meyanı Tür Eylem Planı hazırlandı.

Eylem planı ile ilgili olarak Sarayönü'nde sunum gerçekleştirildi. Kaymakamlık Toplantı Salonu'nda Prof. Dr. Osman Tugay ve Prof. Dr. Kuddisi Ertuğrul tarafından gerçekleştirilen sunumda Kaymakam Tarık Bahadır, Belediye Başkanı Nafiz Solak, Doğa Koruma Milli Parklar 8. Bölge Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Ölçer ve ilgili katılımcılara, Sarayönü’nde yayılış gösteren “Konya Meyanı” hakkında bilgiler verildi.

Prof. Dr. Osman Tugay, sunumunda yaptığı konuşmada, "“Konya Meyanı”, ülkemiz için lokal endemik bir türdür. Bilinen tek doğal yayılış alanı Konya ili, Sarayönü İlçesi, Sarayönü-Gözlü TİGEM karayolu kenarlarında ve Gözlü Tarım İşletmeleri Müdürlüğü’nün arazisi içerisindedir. Genellikle Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenmekte, ortalama 950 ila 1000 metre yüksekliklerde, rekabetin az olduğu nadas tarla, tarla kenarı ve yol kenarı derin topraklı gibi alanlarda yetişmektedir. Konya Meyanı (Glycyrrhiza iconica), 1956 yılında Birand tarafından Konya ili, Sarayönü-Kadınhanı ilçeleri arası, Konuklar Çiftliği çevresinde gerçekleştirilen arazi çalışmaları sırasında toplanmış, değerlendirmeler sonucunda İsviçreli Botanikçi Huber Morath tarafından 1965 yılında Glycyrrhiza iconica ismiyle bilim dünyasına yeni tür olarak yayınlanmıştır." dedi.

Yok olma tehlikesi bulunuyor

Türün tehdit altında olduğunun altını çizen Tugay, "Konya Meyanı ülkemizdeki endemik bitkilerden biridir ve oldukça sınırlı bir alanda yayılış göstermektedir. “Konya Meyanı” ile ilgili en önemli tehdit türün yayılış alanının Gözlü Tarım İşletme Şefliği sınırları içerisinde bulunan tarım yapılan arazi ile karayolu arasında kalan boşluklarda olmasıdır. Bu alanda ilerde gerçekleştirilebilecek yol genişletme çalışmaları ve tarımsal faaliyetler türün yayılış alanını tehdit edebilecektir." şeklinde konuştu.

Koruma altına alınıyor

Endemik türlerin yok olmaması için büyük çaba sarf ettiklerini anlatan Prof. Dr. Kuddisi Ertuğrul ise “Konya Meyanı” Tür Eylem Planı hazırlandığını kaydederek şunları söyledi: "Küresel iklim değişikliği ve atmosferde sera etkisi gösteren gazların artması, arazi kullanımı sonrası ekosistemlerin geri döndürülemez bir şekilde zarar görmesi, ormansızlaştırma, sucul ekosistemlerin kirletilmesi ve aşırı otlatma gibi etkenler endemizm oranı yüksek olan Anadolu’daki Biyolojik Çeşitliliğin azalmasına ve türlerin yok olmasına neden olmaktadır.

Gün geçtikçe artan ekosistemler üzerindeki olumsuz etkiler nedeniyle, ülkemizin Biyolojik Çeşitliliğini korumak maksadıyla tür eylem planları hazırlanması zorunlu hale gelmiştir. Bu kapsamda lokal endemik bir tür olan Konya Meyanı (Glycyrrhiza iconica)’nın korunması ve izlenmesi için 2019-2023 yıllarını kapsayan “Konya Meyanı” Tür Eylem Planı çalışması hazırlanmıştır."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri