Sarayönü’nde Cuma günü, Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsü personelleri ve çiftçilerin katılımı ile tarla etkinliği günü düzenlendi. Etkinlikte Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsü personelleri tarafından çiftçilere yeni nesil hububat çeşitleri anlatılırken, hasat döneminde buğday ve arpa çıkışı gözlemlendi.
Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi kapsamında Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı ve Danışmanlık Hizmet Birimi ve Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsü aracılığı ile Cuma günü kuraklığa dayanıklı çeşit Taner ekmeklik buğdayın tarla günü etkinliği gerçekleştirildi.
Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünde 2018 yılında geliştirilen Taner ekmeklik buğday; kılçıklı, başak orta boyda ve kırmızı renklidir. Alternatif gelişme tabiatında, sağlam saplı ve kurak şartlara dayanıklı, suya ve azota tepkisi iyi, eş zamanlı olgunlaşmaya sahip, başaklanma zamanı orta, yüksek verimli ve ekmeklik kalitesi oldukça iyi olan bir çeşit.
Tarla günü etkinliği ile ilgili açıklamalarda bulunan Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, şöyle konuştu: “Son zamanlarda bölgemizde yaşanan iklim değişikliğinden dolayı alternatif ürün arayışına giren çiftçilerimiz için geliştirilen Taner ekmeklik buğday çeşidi kuru tarım yapan çiftçilerimiz için umut oluşturdu.
Çeşitli bölgelerde üretimi yapılan Taner ekmeklik buğdayın üretimi yapıldığı bölgelerde diğer çeşitlere oranla verim ve kalite açısından üstün olduğu gözlemlendi. Bahri Dağdaş Uluslar arası Araştırma Enstitüsünün geliştirmiş olduğu Taner ekmeklik buğday çeşidi gibi ürünlerin arttırılması, ülkemiz koşullarında özellikle değişen iklim koşulları altında kuraklığa dayanıklı, iklim değişikliğiyle mücadele edebilen, yüksek verimli, yüksek kaliteli, hastalık ve zararlara dayanıklı çeşitleri bulma, geliştirme ve bunları tescil edip ürün olarak devam ettirme gayreti içerisinde olmamız gerekiyor.
Bildiğiniz üzere Türkiye tohumculuğunun yüzde 30'u Konya'da yapılıyor. Yani Konya'mız tarımın başkenti, aynı zamanda tohumculuğun da başkenti. Şimdi tarımın başkenti olan bir yerde, tohumculuğun başkenti olan bir yerde yer alan bu güzide enstitü 100 yıldan fazla bir süredir burada. 100 yıldan fazla bir süredir tarımla, hayvancılıkla ilgili çalışmalar yapıyor. Desteklerimizi sürdürmemiz gerekiyor. Tarla günümüze katılarak bizleri yalnız bırakmayan Bahri Dağdaş araştırma enstitüsü personeli ve değerli çiftçilerimize teşekkür ediyoruz. Bu tarz etkinliklerin sayısının arttırılması sürdürülebilir tarım projesinin gelişimi açısından oldukça önemli bir yer teşkil etmektedir.”