“İklime Dirençli Tarım Ağı” kapsamında Koruyucu Tarım Derneğince uygulanan TOPRAKANA projesi faaliyetleri devam ediyor.
Proje kapsamında önceki hafta bayanlara yönelik olarak Büyükzengi Mahallesinde Kompost yapımı kursu, Ertuğrul Mahallesinde kompost yapımı ve yükseltilmiş sebze yatakları kursu yapıldı.
Proje faaliyetleri kapsamında geçtiğimiz hafta Salı günü ilçe merkezinde doğrudan ekim ve tarla günü gerçekleştirildi.
Tarla Gününü Koruyucu Tarım Derneği Başkanı Mehmet Karlı, Sarayönü İlçe Tarım Müdürlüğü personeli ve Ziraat Odası danışmanlarının yanı sıra bölge çiftçileri katıldı.
Projenin Amacı
Proje hakkında bilgi veren Koruyucu Tarım Derneği Başkanı Mehmet Karlı, şu açıklamalarda bulundu;
“Bir dizi eğitim ve uygulamalarla devam eden projenin amaç ve hedefleri şu şekilde.
Konya’nın Sarayönü ilçesi ve mahalleleri iklim değişikliği, özellikle kuraklık, dolu, erken veya geç donlara maruz kalmakta ve dünya çölleşme haritasının merkezinde bulunmaktadır. Uzun yıllar tarımsal istatistikler ilçede kuraklığa bağlı ürün kayıpları olduğunu göstermektedir. Yine yapılan araştırmalarda toprak organik maddesinin yüzde 1-1.5 olduğu ve son 30 yıllarda gittikçe daha da azaldığını göstermektedir.
Uzun yıllarca uygulanan konvansiyonel tarım sonucu kullanılan aşırı gübreleme, zirai pestisidler, pullukla derin sürüm gibi yanlış uygulamalar sonucu toprak fakirleşmiş su ve rüzgâr erozyonuna açık hale gelerek artık tarım sürdürülemez hale gelmiştir.
İlçe nüfusunun büyük bölümü çiftçilik ve hayvancılıkla geçimini sağlamakta olup, toprağın tükenişi ile beraber azalan gelir kaybından dolayı çiftçi çocukları da büyük kentlere göç etme eğilimindedir.
Projemizle toprak erozyonunun önüne geçilmesini, toprak organik maddesi ve mikrobiyatasının geliştirilmesi, su tutma kapasitesinin artırılması suretiyle hem sürdürülebilirlik ve hem de aşırı iklim olaylarına karşı dirençli bir toprak ve bahçe ekosistemi oluşturmak hedeflenmiştir.
Projemiz Doğa ve İklim Dostu Tarım Uygulamalarını gerçekleştirerek, çiftçi kapasitelerinin artırılması ve iklime dirençli tarım uygulamaları ve pratiklerinin çoğalmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Doğa ve İklim Dostu Tarım Uygulamaları toprağın, suyun ve enerjinin sürdürülebilir bir şekilde kullanımının yanında, şiddetleri ve süreleri giderek artan kuraklık, don, aşırı yağışlar gibi iklimsel olayları da göz önünde bulundurarak bu iklimsel risklere karşı geleneksel yöntemler ve yeni teknolojik yaklaşımlarla çözümler bulmayı amaçlamaktayız.
Özelde dogrudan ekim, kuraklığa dayanıklı tohum ekimi, malçlama, örtü bitkileri, canlı rüzgar perdeleri ve karbon bahçesi (Gıda Ormanı) ile kuraklığa özellikle iklimin olumsuz etkilerine dirençli tarım uygulamalarını gerçekleştirmek.