İyi Parti Sarayönü Belediye Başkan Adayı Mehmet Karlı, Sarayönü'nün temel geçim kaynağı olan tarım sektörü ilgili açıklamalarda bulundu. Eldeki kaynakları en iyi şekilde kullanarak Sarayönü'ne tarım ilçesi olma özelliğini yeniden kazandıracaklarını belirten Karlı, "Tarımda ki sorunları çok iyi biliyoruz. Sorunların çözümü için ihtiyaç duyacağımız bilgi ve deneyime sahibiz. İş başına geldiğimiz günden itibaren yapılması gerekenler uygulamaya başlayacağız." dedi.
İyi Parti Sarayönü Belediye Başkan Adayı Mehmet Karlı, son dönemlerde uygulanan tarım politikaları nedeniyle Sarayönü'nün tarım ilçesi olma özelliğini yitirdiğini söyledi.
Ak Parti hükümetlerinin çitçiyi tarıma ve üretime küstürdüğünü anlatan Karlı, yaptığı açıklamada, "Her geçen gün benzine yapılan zamlar adeta çitçiye "üretim yapmayacaksın" demekten hiçbir farkı yoktur. Tahıl ambarı olan Konya’da çiftçi artık buğdaydan kaçar hale gelmiştir. Bundan 10-12 yıl önce 9 milyon hektar olan buğday ekim alanının 7.2 milyon hektara düşmesinin üretimin sürdürülebilirliği ve arz güvenliği açısından riskler oluşturduğu rakamlar ile gözler önüne serilmiştir. Bunun tek sorumlusu AK Parti hükümetidir. Tarımsal üretim alanı 2004 yılında 2.573.080 hektarken 2017 yılında 1.839.443 hektar alana düşmüştür." dedi.
Yeniden üretimi destekleyeceğiz
Tarımla ilgili olarak uzun yıllar çeşitli görevlerde Sarayönü'ne en iyi hizmeti sağlamak için gece gündüz çalıştığını kaydeden Karlı, "Şimdi de daha fazlasını yapmak için Sarayönü’nün çehresini değiştirmek, üreticiyi yeniden şahlandırmak için belediye başkan adayı olarak sizlerin huzurlarına çıktım. Konya bir tarım şehridir. Konya’nın tarımdan başka gidecek ne bir yolu vardır ne de başka bir alternatifi. Göreve geldiğimizde siz çiftçilerimizi yeniden üretim yapmanız için destekleyeceğiz. Her zaman sizlerin yanında olacağız. " şeklinde konuştu.
Üretmek risk oldu
Üretim yapan çiftçilerin çok büyük bir riskle karşı karşıya kaldığını ifade eden Mehmet Karlı, şunları söyledi: "Plansız üretim, bakan değiştikçe değişen politikalar, yüksek girdi fiyatları, girdilerin pahalı ürün fiyatının düşük olması en büyük risktir. Bu riskleri her fırsatta dile getiriyoruz ve göreve geldiğim takdirde de sizler için elimden geleni yapacağım. Göreve gelen her Tarım Bakanı, "Türkiye olarak ithalatı bitireceğiz" sloganları atıyor. Buna karşın ülkemiz ithal etmedik ürün bırakmıyor."
İthalat sürekli artıyor
Karlı, buğday ve mısır ithalatıyla ilgili bilgiler vererek şöyle devam etti: "Buğday ithalatındaki artış ilk 3 ayda yüzde 148 oldu. Buğday alanlarındaki daralma saman üretimine de olumsuz yansıması nedeniyle saman ithalatı da artıyor. Saman ithalatı 2013 yılında miktar olarak 64 bin ton değer olarak 14.2 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 2017 yılında 25 bin ton saman ithalatı için 3.8 milyon dolar ödendi. Bu yılın ilk üç ayında ise 5 bin ton civarında saman ithalatı için 555 bin dolar döviz ödendi.
Mısır ürününde de durum buğdaydan farksız değil. Mısır ithalatı 10 kattan daha fazla artarak 1 milyon 41 bin tona ulaştı. Bu ithalat için ödenen döviz ise 206.1 milyon dolar."