Şeker fasulyesi tanıtıldı

Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Birimi, çiftçilere Şeker Fasulyesi'nin tanıtımı ve kooperatifleşmenin önemini anlatan bir toplantı düzenledi.Sarayönü Belediye Düğün Salonu'nda, Çarşamba...

Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Birimi, çiftçilere Şeker Fasulyesi'nin tanıtımı ve kooperatifleşmenin önemini anlatan bir toplantı düzenledi.

Sarayönü Belediye Düğün Salonu'nda, Çarşamba günü düzenlenen toplantıya, Şeker Fasulye'nin üretiminde önemli merkezlerden bir tanesi olan Derebucak ilçesinden yetkililer katıldı. Tanıtımı gerçekleştiren yetkililer arasında Bahri Dağdaş Uluslararası Araştırma Enstitüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Ramazan Keleş, Derebucak İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aybars Yiğit ve Derebucak Kırsal Kalkınma Kooperatifi Başkanları yer aldı. Toplantıya katılanlar arasında ise Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Fatih Karça, Sarayönü İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Güngör Çiğdem ve çiftçiler bulundu.

Lezzeti ve ürün özellikleri bakımından üretimi avantajlı olan ve üreticisine önemli kazançlar sağlayan şeker fasulyesinin Sarayönü'nde de yetiştirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıda, çiftçilerin ürününü daha değerli şekilde satabilmesi için kooperatif altında birleşmenin önemine vurgu yapıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından başlayan toplantıda Bahri Dağdaş Uluslararası Araştırma Enstitüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Ramazan Keleş, fasulye hakkında gelen bilgilere değindi.

Genetik bir hazine

Keleş, sunumunda, "şeker fasulyesi diğer türlerden biraz daha farklı. Yuvarlak ve tadı biraz daha barbunyaya benziyor. Derebucak’ta yetiştirilen Şeker tane tipindeki fasulye Konya-Karaman Bölgesi gibi özel bir bölge içerisinde kendisine güzide ve aykırı bir yer bulmuş olup, bölge tüketicisi içerisinde de oldukça kabul görmüştür. Yüksek verimin birinci şartı, bölge iklim ve toprak şartlarına iyi adapte olmuş çeşittir. Çok uzun yılladır bölgede yetiştirilen popülasyon karakterinde ki bu değerin korunması ve tanıtılması oldukça önemlidir. Yerel genotip olarak anılan bu tür popülasyonlar (ispir, akkuş vs) genel olarak kalite bakımından öne çıkmış olup, verim yönleri zayıftır. Ancak sürdürülebilirlik adına genetik birer hazinedirler." dedi.

Verim değil kalite önemli

Verimle kalitenin ters orantılı olduğunu anlatan Keleş, "Kalitenin artması için verimin az olması gerekir. Bu yüzden bu fasulyenin fiyatı 20-30 liralardan alıcı bulabiliyor. Bu fasulyenin toprak isteği humuslu, organik maddesi yüksek ve yumuşak bir toprak türüdür. Her yerde bu şartları sağlayamayacağımız için hayvansal gübre kullanımı öne çıkıyor. Bu noktada kültürel uygulamalar verim ve kalite için çok önemli. Fasulye sonsuz büyüme yapısına sahip bir bitkidir. Bitkiyi verime zorlamak için belli dönemlerde suyu kesip bitkiyi strese sokmak gerekir. Yoksa bitki gücünü dane oluşturmaya değil büyümeye verecektir. Fasulye zor bir bitkidir. Ekimden hasada kadar her evrede çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalabilir. Akla gelebilecek her türlü hastalık fasulyede vardır. Bu fasulye sırık tipi olduğu için sırığa almamak büyük yıkımlara neden olabilir." şeklinde konuştu.

Değerli ürün kooperatifleşmeden geçer

Derebucak İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aybars Yiğit ile yaptığı sunumda, şunları söyledi: "Şeker fasulyesinin en önemli özelliği erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıdır. Tarla ekimine Mayıs ayında başlanır ve Haziran ayında çapası yapılır. Çapası yapılan tarlanın her tarafına hayvan gübresi dağıtılır. Çapa yapıldıktan sonra tarlaya fasulye sırıkları dikilir. Aynı tarla üzerinde en fazla 2 yıl fasulye ekilebilir. Tarla 2 yıldan sonra 1 yıl nadasa bırakılmalıdır. Ya da fasulye dışında başka bir ürün ekilmelidir. 1 dekardan yaklaşık olarak 100 kilo ürün elde edilir. Çok verim elde etmek demek kalitenin düşmesi anlamına geliyor. Bunun yerine kaliteli ürün elde edip daha değerli satmak en mantıklısı. Üretilen ürünün değerince satılmasında en önemli faktörlerden bir tanesi de kooperatifleşmedir. Kooperatifleşme sayesinde pazar bulma sıkıntısı yaşanmaz. Bizim Derebucak'ta elde ettiğimiz başarı kaliteli ürünün yanı sıra kooperatifleşmeden geçiyor. Fasulye tarımı, tahıl tarımına göre daha zor fakat getirisi daha yüksek."

Toplantıda ayrıca Derebucak Kırsal Kalkınma Kooperatiflerinin başkanları tecrübelerini anlatarak kooperatifleşmenin önemine vurgu yaptı. Toplantı çiftçilerin soruları ile sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri