Gelişmekte olan bir ülkeyiz.
Kamunun yanında ekonomi, eğitim, sağlık ve hizmet sektörlerini temsil eden TOBB gibi Sivil Toplum Örgütlerinin ülkemizin topyekün gelişmesi için partner olacak teknoloji yakalama çabası ‘Düşünce Kuruluşları’ oluşturma ve ‘AR-GE’ çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.
Bu çalışmalar, ülkemizin gündemini meşgul eden başta Savunma Sanayii ve Sanayi Üretimi ile çalışanlar üzerinde yoğunlaşırken, çalışma hayatının en önemli başlığından birisi olan Asgari Ücret Tespiti ile kurulan komisyona öneri hazırlamaktadır.
Her yıl Mart ve Mayıs ile Ekim ve Aralık ayları arasında Asgari ücret belirleme haberleri ve senaryoları ülkemizdeki gündemin ilk sırasına oturur.
Bu ücretin tespiti İşçi, İşveren dahil milyonlarca kişiyi ilgilendirdiği için yüzde kaç zam olacak tahminleri günlerce kamuoyunu meşgul eder.
Çünkü Asgari ücret en önemli sosyal politika aracıdır. Sadece asgari ücrete tabi olarak çalışanları değil, tüm çalışanları ve tüm iş verenleri ilgilendiren bir konudur.
Ülkemizi ve insanımızı yakından ilgilendiren bu konu ve daha birçok konu üzerinde Konya Ticaret Odası bilimsel çalışmalar yapmaya başlamış.
Ne diyelim.
Oh beee.
Kara düzen gitmekten bir arpa boyu yol alamıyor, ülkemizin gelişmesi için ayağındaki prangaları sökemiyorduk.
Çok mu iddialı oldu.
“Gelişmiş ülkelere baktığınız zaman devletin, toplumların, kurum ve kuruluşların politikalarını düşünce kuruluşları oluşturuyor. Sadece ABD’de 2 binin üzerinde düşünce kuruluşu var. Bizim de bunu çok aktif ve hızlı bir şekilde hayata geçirmemiz elzem hale gelmiştir.”
Bu sözleri kim mi söyledi?
Makamında ziyaret ettiğim Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı, Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk söyledi.
Selçuk başkan bu çalışmaları yapmak için Konya’da ilk defa KTO bünyesinde Kalkınma Odakları Stratejik Araştırmalar Merkezi (KOSAM)’ninkurulduğunu, kuruluşun hemen ardından üretim ve istihdam hayatında önemli yer tutan Asgari Ücret tespiti ve deprem riski yüzünden bir ekonomi güvenliği meselesi haline dönüşen Marmara Bölgesindeki sanayi tesisleriyle ilgili ‘Marmara- Orta Anadolu Sanayi Dönüşümü’ konusunda uzman isimlerden oluşan heyetin çalışması sonucu raporların hazırlanarak ilgili birimlere gönderildiğini belirtti.
Selçuk başkan öncelikli olarak Asgari ücretle ilgili hazırlanan raporda sektörel ve bölgesel bazda ücret belirlemesi yapılmasının enflasyonun düşmesinde önemli etken olacağı gibi bölgeler arasındaki harcama kalemlerindeki dengesizliği de gidereceğini de savundu.
KTO Başkanı Selçuk Öztürk’ü ziyaretimiz ve asgari ücret tespitinde dikkate alınması gereken kriterlerle ilgili raporun detayını önümüzdeki sayıdaki köşemizde paylaşacağız