Seydişehir'in mutfak kültürü müzede sergileniyor

Seyit Harun Anadolu Lisesi'nin son katında oluşturulan okul müzesi, Seydişehir'in kültürünü yansıtan ilkokul sınıfı, mutfak kültürü ve günlük yaşam gibi temalarla zengin bir sergi sunuyor.

Yaklaşık bir yıldır ziyarete açık olan Seyit Harun Anadolu Lisesi'ndeki müze, 342 metrekarelik alanda öğrenci, veli ve öğretmenlerin bağışladığı toplam 901 eseri sergiliyor.

Okul Müdürü Mustafa Uçan, tarih öğretmeni Ercan Arslan'ın 2021-2022 eğitim öğretim yılında müze kurma fikrini ortaya atmasının ardından çalışmalara başladıklarını belirtti. Uçan, projenin öğrencilere de dahil edildiğini vurgulayarak, "Öğretmenler, öğrenciler ve velilerimiz büyük destek verdiler.

Çalışanlarımız, hafta sonları ve mesai saatleri dışında özveriyle çalışarak ahşap ve taş işçiliği gibi mekânın tüm inşaat işlerini kendileri gerçekleştirdi. Müze, nostalji sınıfı, mutfak kültürü ve günlük yaşam bölümleriyle zengin bir içerik sunuyor. Hafta içi 10.00-14.00 saatleri arasında, müzeyi ziyaret etmek isteyenler nöbetçi öğrenciye kayıt yaptırarak gezebiliyor," dedi. Uçan, müzenin bir yıl içinde yaklaşık 1200 ziyaretçiyi ağırladığını da ekledi.

Tarih öğretmeni Ercan Arslan ise, müze kurma fikrinin öğrencilerden büyük destek gördüğünü ifade etti. Müzede sergilenen 901 eserin yanı sıra, depoda 600 eserin daha bulunduğunu söyledi.

Arslan, öğrencilerden hatıra olarak ailelerinden gelen eşyaları bağışlamalarını istediğini belirterek, "Öğrenciler, anneannelerinden veya babaannelerinden hatıra olan eşyaları getirdiler. Bu şekilde, birkaç nesli bir araya getireceğiz ve kültürel bir miras köprüsü oluşturmuş olacağız. Ziyaretçiler, kendi çocukluklarında kullandıkları eşyaları görünce duygusal anlar yaşıyorlar," dedi.

En eski eserlerinin 1867 tarihli bir bakır sürahi olduğunu aktaran Arslan, "Bu sürahi, muhtemelen bir gayrimüslim işçinin elinden çıkmıştır. Ayrıca 1960-1970 yıllarına ait ders kitapları da 'Nostalji Sınıfı' bölümünde yer alıyor," diye ekledi.

Okulun 12. sınıf öğrencisi Sefa Kaplan, müzede bağışladıkları eşyaları görmekten mutluluk duyduğunu belirterek, "Bundan 20-30 yıl sonra çocuklarımızla geldiğimizde, 'Bu eşyayı ben bağışladım' diyerek anlatacak olmak heyecanlandırıyor," dedi.

Diğer bir öğrenci Selahattin Ayna, müzeyi sık sık ziyaret ettiğini ve her seferinde yeni detaylar keşfettiğini aktararak, nostalji sınıfıyla kendi sınıfları arasındaki farkların ilginç olduğunu ifade etti. Ayşe Yılmaz ise, müzenin ilçe tarihini yansıttığını ve burada gezmenin kendisine mutluluk verdiğini belirtti, "Çünkü burada benim de emeğim var," dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri