SGK İl Müdürü uyardı: Kayıt dışı çalışmayın, çalıştırmayın

Kayıt dışı iş gücü artarken SGK, kaçak çalışan ve çalıştıranlarla mücadelesini sürdürüyor. Konya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Murat Yavuz, kayıt dışı işgücüne yönelik yaptırımlarını açıkladı ve çalışanların sigortalarının yapılıp yapılmadığını takip etmelerini istedi

Son yıllarda kaçak göçmenler ve emeklilerin iş hayatına katılmasıyla artan kayıt dışı istihdama karşı tedbirler artıyor. Konya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz, kayıt dışı istihdamla mücadelede çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Kayıt dışı çalışmayın, çalıştırmayın” uyarısında bulundu.

Yavuz, Konya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü olarak gerçekleştirdikleri 2024 yılı rehberlik ve bilgilendirme programı hakkında yazılı açıklama yaptı. Kurum olarak kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında uyguladıkları temel politikalardan birinin de sosyal güvenlik konularında yapılan rehberlik ve bilgilendirme çalışmaları olduğunu ifade eden Yavuz, kayıt dışı istihdama izin vermediklerini vurguladı.

Yavuz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“İl Müdürlüğümüzde bu kapsamda işyerleri, ilgili diğer STK'lar, basın-yayın kuruluşları ile toplantılar ve yüz yüze görüşmeler yapılmış ve bu görüşmelerde işverenlere ve çalışanlara sosyal güvenliğin önemi, kayıt dışı istihdamın olumsuz sonuçları, sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri, yabancı çalışanların sosyal güvenlik hakları ve çalışma izinleri, uygulanmakta olan sigorta primi teşvikleri, yapılandırma gibi konulara ilişkin bilgi verilmiştir.

Kayıt dışı istihdam edilen çalışanlar; emeklilik hakkı, malullük aylığı, ölüm aylığı, işsizlik sigortası hakkı, her türlü sağlık ve izin hakları, ücret ve kıdem tazminatı hakkı gibi haklardan yoksun kalmaktadır.

İşverenler açısından kayıt dışı istihdam; işverenlerin idari para cezalarına maruz kalmasına, yararlanılan teşviklerin durdurulmasına, iş kazası durumunda ağır idari ve mali yükümlülükler ile karşılaşmalarına neden olmaktadır.

Aynı zamanda kamuda vergi/prim kaybı, emekli/çalışan dengesinin bozulması, primsiz ödemelerin artması, gelir dağılımının bozulması gibi zararlara yol açmaktadır.”

Çalışanların çalışmalarının işverenler tarafından bildirilip bildirilmediğini veya hangi kazanç seviyesinden bildirildiğini kısa sürede öğrenebileceği birçok yol olduğuna işaret eden Yavuz, sigortalıların PTT'den alınan e-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresinden sorgulama yapabileceklerini, 7 gün 24 saat "ALO 170" Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi’ni arayabileceklerini, tüm Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurarak da sigortalı çalıştırılıp çalıştırılmadığı ve hangi kazanç üzerinden bildirildiğini kısa sürede öğrenilebileceklerini bildirdi.

Yavuz, çalışanlar sigortasız çalıştırılmaları ya da ücretlerinin veya çalışma sürelerinin eksik bildirilmesi halinde, ihbar ve şikayetlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İletişim Merkezi "ALO 170", Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden veya en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine iletebileceklerini sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri