Sanal dünyada işlenen suçların artış gösteren çeşitliliği ve sayısı, internet kullanımının hızla yaygınlaşmasıyla birlikte dijital ortamda güvenliğin sağlanması için yeni önlemlerin alınmasını zorunlu hale getirdi. Bu bağlamda, suçlarla ve suçlularla etkin bir mücadele yürütmek adına kapsamlı bir takip ve denetim sisteminin geliştirilmesi büyük önem kazandı.
Bakanlık, "Türkiye'nin Huzuru" vizyonuyla sanal dünyada da güvenliği sağlamak ve interneti suçlardan arındırmak amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın birlikte yürüttüğü "siber devriye" faaliyetlerini 7 gün 24 saat sürdürmektedir. Bu faaliyetler, sadece sokaklarda değil, internet ortamında da huzurun temin edilmesine yönelik yoğun bir çaba olarak dikkat çekmektedir.
Siber devriye ekipleri, sosyal medya platformlarını anahtar kelimeler, semboller ve şüpheli hesaplarla izleyerek çevrim içi platformları, şifreli mesajlaşma ağlarını ve karanlık ağlardaki suç faaliyetlerini takip ediyor. 2024 yılı içinde gerçekleştirilen siber denetimlerde, 1524 kaçakçılık vakası ve 101 göçmen kaçakçılığı olayı tespit edilmiştir. Ayrıca, internette toplamda 54 bin 144 asayiş suçu, 33 bin 207 terör suçu, 14 bin 554 güvenlik suçu, 3 bin 517 siber suç ve 1604 narkotik suçu ortaya çıkmıştır. Bunlara ek olarak, çeşitli kategorilerde 12 bin 275 suç kayıtlara geçmiştir. Siber devriyeler tarafından yapılan incelemelerde, suç işlediği tespit edilen 120 bin 926 sosyal medya hesabı hakkında işlem başlatılmıştır.
2024 yılında siber suçlar, özellikle yapay zeka teknolojilerinin kötüye kullanımıyla bağlantılı olarak daha karmaşık hale gelmiştir. "Deepfake" içeriklerin, sahte ses ve görüntü kayıtlarının dolandırıcılık amacıyla kullanılmaya başlandığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, vatandaşlar sahte internet siteleri, ilanlar ve manipüle edilmiş görseller aracılığıyla yanıltılmaya çalışılmıştır. Alışveriş sitelerindeki sahte yorumlar ve beğenilerle ürünlerin ön plana çıkarılması gibi dolandırıcılık yöntemleri de yaygınlaşmıştır.
Sosyal medya platformlarında ise "mavi tık" almak ya da "takipten çıkaranları görmek" gibi vaatlerle hesap bilgileri çalınarak bu hesaplar üzerinden dolandırıcılık ve siber zorbalık gibi suçlar işlenmiştir. Ayrıca, yasa dışı bahis sitelerinin kurulması ve bu sitelere yönelik teşvik edici paylaşımlar da siber devriyelerin mücadelesiyle engellenmeye çalışılan suçlar arasında yer almıştır. Fidye yazılımları kullanılarak bilgisayarlar şifrelenmiş, kişisel bilgilerin ifşası tehdidiyle ödeme talep edilmiştir.
Bunların yanı sıra, "ücretsiz tatil" ya da "hesap bilgilerini paylaşarak kazanç sağlama" gibi vaatlerle vatandaşların hesap bilgileri çalınmaya çalışılmış, "uzaktan iş" teklifleriyle asılsız mesajlar gönderilmiştir. Ayrıca, "Ödenmemiş HGS borcu" gibi oltalama mesajlarıyla vatandaşlar tuzağa düşürülmüştür.
Sahte teknik servis siteleri aracılığıyla, kombi, beyaz eşya ve klima gibi cihazların bakım ve onarım vaadiyle dolandırıcılık yapılmış, devlet kurumlarının logoları kullanılarak sosyal yardım adı altında kişisel bilgiler ele geçirilmeye çalışılmıştır. Öte yandan, "e-Devlet onaylı sınavsız ehliyet" gibi yasa dışı tekliflerle vatandaşlar dolandırılmaya çalışılmıştır.
Bakanlık, bu kapsamda yürütülen siber devriye faaliyetlerini aralıksız sürdürerek, dijital ortamda güvenliğin sağlanmasına yönelik daha güçlü bir denetim ve takip sistemi geliştirmeyi hedeflemektedir.