Sigara İçmeyenler de Akciğer Kanseri Riski Altında

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Botan Yıldırım, akciğer kanserinin dünyada en yaygın kanser türlerinden biri olduğunu vurgulayarak, sigara içmeyen kişilerin de bu riske maruz kalabileceğini belirtti. Dr. Yıldırım, tütün ürünlerinin dumanından kaçınmanın, bu riskin azaltılmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Botan Yıldırım, 17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü dolayısıyla akciğer kanseriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Akciğer kanserinin dünyadaki en yaygın kanser türlerinden biri olduğunu belirten Dr. Yıldırım, "Akciğer kanseri, kansere bağlı ölümler arasında en yüksek orana sahiptir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl 2,2 milyon kişiye akciğer kanseri teşhisi konulmakta ve 1,8 milyon kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu veriler, erken teşhis ve farkındalık oluşturmanın ne kadar kritik olduğunu gösteriyor" dedi.

Hava Kirliliği De Bir Faktör
Akciğer kanserinin başlıca nedenlerine değinen Dr. Yıldırım, "Akciğer kanseri tanısı almış bireylerin yüzde 90'ından fazlası sigara veya tütün ürünleri kullanmaktadır. Bunun dışında, pasif içicilik (elektronik sigaralar dahil), radon gazı, asbest, uranyum, uzun süreli hava kirliliği, akciğer kanseri geçmişi olan aile üyeleri ve daha önce tüberküloz geçirmiş kişilerde de kanser riski artmaktadır. Sigara içenler, içmeyenlere göre yaklaşık 30 kat daha fazla risk altındadır" açıklamasını yaptı.

Akciğer Kanseri Başlangıçta Belirtiler Göstermez
Dr. Yıldırım, akciğer kanserinin başlangıçta herhangi bir belirti göstermeyebileceğini belirterek, bu durumun erken teşhisi zorlaştırdığını vurguladı. Kanserin erken belirtilerini şu şekilde sıraladı: "Geçmeyen öksürük, kanlı balgam, göğüs ağrısı, nefes darlığı, sürekli yorgunluk, kilo kaybı ve ses kısıklığı." Bu tür belirtiler görüldüğünde, 2 hafta süresince devam ederse hemen bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması gerektiğini söyledi.

Erken Teşhis Önemli
Dr. Yıldırım, erken teşhisin hayat kurtardığını belirterek, "Yüksek risk grubundaki kişilerin her yıl akciğer grafisi veya gerektiğinde düşük doz bilgisayarlı tomografi taraması yaptırarak erken teşhisi kolaylaştırmaları mümkün. Araştırmalar, bu tarama yönteminin akciğer kanserine bağlı ölüm riskini yüzde 20-25 oranında azalttığını göstermektedir" dedi.

Sigara ve Tütün Ürünlerinden Uzak Durulmalı
Dr. Yıldırım, akciğer kanserinin önlenmesinde alınabilecek tedbirler hakkında şu önerilerde bulundu: "Kansere yol açan maddelere (nikel, arsenik, asbest gibi) maruziyeti sınırlamak, ikinci el dumandan kaçınmak, yüksek enerjili radyasyonlardan (X-ışınları, gama ışınları) uzak durmak riski azaltır. Ayrıca, düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek ve evde odun dumanından kaçınmak da akciğer kanserine karşı korunmada önemli adımlardır."

Farkındalık Her Zaman Önemli
Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü'nde, farkındalık oluşturmanın gerekliliğine dikkat çeken Dr. Yıldırım, "Erken teşhis hayat kurtarır. Sevdiklerimizin ve kendi sağlığımızın korunması için tütün ürünlerinden uzak duralım ve düzenli sağlık kontrollerini ihmal etmeyelim" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri