Sivas Suşehri'nde çokça yapılıyor. 1 yıl boyunca bozulmuyor! Yoğurtla bile yenebiliyor...

Sivas'ın Suşehri ilçesiyle ünlenen fırın kurusu birçok kişi tarafından tercih ediliyor. 1 yıl boyunca bozulmayan fırın kurusu kış boyunca sofraları süslüyor

Sivas'ın Suşehri ilçesinde, yöresel bir lezzet olan "fırın kurusu" adı verilen bir ekmek çeşidi bulunuyor. Odun ateşinde pişirildikten sonra fırında kurutulan ve tüketilmeden önce ıslatılan bu ekmek, uzun süre bayatlamadan taze kalabilmesiyle dikkat çekiyor.

Fırın kurusu, içerisinde bulunan tuz ve kavrulma işlemi sayesinde uzun süre dayanıklı oluyor. Odun ateşinde bir gün bekletilen ekmek, daha sonra kavrulmak üzere tekrar fırına atılıyor ve 2 gün boyunca pişiriliyor. Bu işlem sayesinde ekmek, fırında kavrulduğu için bayatlamadan uzun süre saklanabiliyor.

Sivas'ın Suşehri ilçesi dışında da talep gören fırın kurusu, yöresel lezzetler arasında önemli bir yere sahip. Tadı ve dayanıklılığı ile öne çıkan bu ekmek çeşidi, geleneksel yöntemlerle üretiliyor ve yörenin en sevilen yiyecekleri arasında yer alıyor.

Anadolu Ajansı'nın aktardığı bilgilere göre; Diyabetlilere ve mide rahatsızlığı olanlara da önerilen fırın kurusu, diyet ekmeği olarak da tercih ediliyor.

İlçede fırın işleten Durak Gökçe, yaklaşık 7 yıldır yöreye özgü unlu mamuller ürettiğini söyledi.

Fırın kurusunun ilçenin olmazsa olmazları arasında yer aldığını belirten Gökçe, nemli yerde bırakılmadığı takdirde ekmeğin en az 2 yıl bayatlamadığını ifade etti.

Gökçe, un, su, maya ve tuzla yapılan fırın kurusunun ilçede hemen her evde bulunduğunu dile getirerek, ekmeğin yapım aşamasını şöyle anlattı: "Hamur yaklaşık 1,5 saat yoğurulduktan sonra 1 saat dinlendiriliyor. Daha sonra gramaj olarak kesiliyor ve odun ateşinde pişiriliyor. Piştikten sonra kavruluyor. Kavrulan ekmek diğer fırınımızda 2 gün boyunca kalıyor. Fırın kurusunu daha sonra ambalajlayarak satışa sunuyoruz."

"Ambalajı hava almazsa 2-3 yıl kalsın bir şey olmaz"

Bayatlamama özelliğinden dolayı bu ekmeğin tercih edildiğini aktaran Gökçe, "Fırın kurusunu başta Ankara ve İstanbul olmak üzere birçok ile gönderiyoruz. Doktorların söylediğine göre de fırın kurusu başta midenin suyunu alır, ikincisi diyet ekmeğidir. Çorbalara konulabilir, soğuk suyla ıslatılıp peynirle yenilebilir. Ambalajı hava almazsa 2-3 yıl kalsın bir şey olmaz, aynı fırından çıkmış gibi kalır. Katkı kesinlikle yok, her şeyiyle doğal bir ekmektir." dedi.

Fırın kurusu ustası Hanife Kıraç ise lezzetiyle de bilinen ekmeğin büyük emeklerle ortaya çıktığını söyledi. Fırın kurusunun ilçenin markası haline geldiğini vurgulayan Kıraç, raf ömrünün uzun olmasından dolayı tercih edildiğini sözlerine ekledi.

Yaşam Haberleri