Solucan oteli kurdular

Sarayönü’nde son bir kaç yılda üretimi artan Kaliforniye Solucanı sektörü genişlemeye devam ediyor. Son dönemin en revaçta işlerinden biri haline gelen solucan gübresi sektörüne her geçen gün yeni bir girişimci ekleniyor....

Sarayönü’nde son bir kaç yılda üretimi artan Kaliforniye Solucanı sektörü genişlemeye devam ediyor. Son dönemin en revaçta işlerinden biri haline gelen solucan gübresi sektörüne her geçen gün yeni bir girişimci ekleniyor. Bir süre önce bu işe başlayan iki girişimci, Solucan Oteli kurarak sektöre farklı bir boyut kazandırdı.

Sarkosol Tarım'ı kuran Levent Taş ve Muttalip Sönmez, Kaliforniya solucanı ile solucan gübresi ve damızlık solucan üretiyor. Bunun yanı sıra işletmelerini halka açan iki girişimci, Solucan Oteli olarak da hizmet veriyor. Solucan otelinden istediği hissede solucan alan vatandaşların solucanlarına yine kendi işletmeleri bünyesinde bakan, gübre ve damızlık ürettiren iki girişimci, elde edilen ürünlerin satışından hisse sahiplerine kar payı veriyor. Aylık 150 liralık bir bakım ücreti karşılığında bu işi yapan Taş ve Sönmez, hisse sahibine elde edilen gübre satışında yüzde 50, damızlık solucan satışında yüzde 95 kar payı veriyor.

"Herkes yapabilir"

Levent Taş ve Muttalip Sönmez'in kurduğu Sarkosol Tarım Solucan Oteli'ni inceleyen Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak ve Ak Parti İlçe Başkanı Adnan Tayyiboğlu, sektör ve piyasası ile ilgili olarak bilgi aldı. Çok fazla riski bulunmayan sektörde, birçok vatandaşın ek iş olarak solucan gübresi üretebileceğini belirten Nafiz Solak, piyasanın damızlık ihtiyacına dolabileceğini fakat uygun pazar bulunması durumunda solucan gübresinin uzun vadeli bir iş imkanı sunabileceğini söyledi.

"Pazarda büyük açık var"

Sektöre 200 bin solucan ile girdiklerini belirten Levent Taş, bugün 2 milyon solucana ulaştıklarını ifade ederek, "elde ettiğimiz gelirle iki solucan oteli kurduk ve bir ticari arsa aldık. Ticari arsamıza yaz aylarında yeni bir tesis yapacağız. İl Tarım Müdürlüğü'ne müracaatlarımızı yaptık. Şimdi Çed raporu alacağız. Bizim hedefimiz ticari ruhsatımızı aldıktan sonra büyük firmalarla anlaşma yapmak. Yoğun bir gübre satışımız var. Pazar sıkıntımız yok. Kilosunu 2,5 liradan veriyoruz. Türkiye'de bu konuda büyük bir açık var. Türkiye'de üretilen Türkiye'ye yetmiyor. Bizim en büyük sorunumuz mantar psikolojisi. Bir çok vatandaş bu işte mantar gibi olur diyor. Bu anlayışı yıkmaya çalışıyoruz. Trabzon'a kadar solucan götürdük. Şimdi yurt dışı piyasasını araştırıyoruz." dedi.

"Sıvı gübre de üreteceğiz"

Kaliteli bir gübre üretmek için sürekli araştırma ve geliştirme çalışmaları içerisinde olduklarını anlatan Taş, şöyle konuştu: "Bir kimya mühendisi ve bir organik tarım teknisyeni çalıştırıyoruz. Bakım çok önemli. Bakıma göre organiklik oranı değişiyor. Ne kadar iyi bakılırsa o kadar kaliteli oluyor. Gübremizi satmadan önce analiz ettiriyoruz. Organiklik oranı yüzde 60 dolaylarında çıkıyor. Bakımı iyi yapılmazsa veya erken hasatta bu organiklik düzeyi yüzde 30-40'lara düşüyor. Türkiye'de pazar lideri Deniz ve marka haline geldi. Bizde inşallah ilçemizin adını Türkiye çapında duyurmak istiyoruz. Mart ayında sıvı gübre üretimine de başlayacağız. Biz işletmemizde hisse sahibinin sermayesini bir yılda çıkarmayı garanti ediyoruz."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri