Son dakika! Merkez Bankası 2024 yılı enflasyon tahminini açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2024 yılı sonu enflasyonunun yüzde 40,9 olacağını öngördüklerini söyledi. Fiyat istikrarı doğrultusunda dezenflasyonun en kısa sürede tesis edileceğini belirten Erkan, para sıkılaştırma politikasının devam edeceği mesajını verdi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan 2023 yılının son enflasyon raporunu açıklayarak, 2024 yılı enflasyon beklentilerini paylaştı. Erkan, enflasyonla mücadelenin uzun ve zorlu bir süreç olacağını vurguladı.

2024 yılı enflasyon beklentisinin yüzde 40,9 olduğunu bildiren Merkez Bankası Başkanı Erkan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:
“TCMB olarak görevimiz fiyat istikrarı doğrultusunda dezenflasyonun en kısa sürede tesis edilmesidir.

Enflasyonla kararlı şekilde mücadele ediyoruz. Yüksek ve oynak enflasyonu kontrol altına alma uzun ve zorlu süreç olacak.
Tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Parasal sıkılaştırmanın etkileri zamana yayılmakta.

İç talepte dengelenmeye ilişkin şimdiden bazı öncü sinyaller alıyoruz.
Dezenflasyon sürecinin 2024'ün ikinci yarısında başlamasını bekliyoruz.
Küresel büyüme zayıflarken, öncü göstergeler küresel yavaşlamanın devamına işaret ediyor.

ABD tahvil faizlerinin yükselmesi ve jeopolitik risk algısı sonucunda son aylarda gelişmekte olan piyasalardan portföy çıkışı gözleniyor. Bu çıkışlar enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturuyor.

Enflasyonun belirleyici unsurları arasında haziran-eylül döneminde akaryakıt öne çıktı. Ayrıca kurdaki artış da maliyet kanalıyla etkili oldu. Ayrıca vergi ve yönetilen fiyatlarda yapılan güncellemeler kısa dönemde gerçekleşti. Şokların bir arada gerçekleşmesi beklentilerde de bozulmaya yol açtı.

Enflasyon üzerinde etkili temel unsur talebin yapısı ve talebin dengelenmesi. Eylül enflasyonu, ekimdeki yüksek frekanslı veriler ve tüm öncü göstergeler, söz konusu şokların enflasyona yansımasının büyük ölçüde tamamlandığına işaret etmektedir.

Talepteki güçlü seyir devam etmekle birlikte bazı göstergeler aşırılığın kademeli ortadan kalktığına işaret ediyor. Toplam talep koşulları enflasyonist olmaya devam ediyor.

İkinci çeyrekte zirveyi gören çıktı açığı azalmakla birlikte üçüncü çeyrekte hala pozitif bölgede. Güçlü tüketim talebi hem cari dengede hem de cari denge kanalı ile enflasyon üzerinde etkili oldu. “

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri