Son olarak İstanbul'da yaşanan pitbull saldırısının ardından 'başıboş köpek sorunu'nda tartışmalar yeniden alevlendi. Toplumun bir kesimi köpeklerin kısırlaştırılmasını isterken, bir bölümü uyutma yöntemini savunuyor.
Başıboş köpek sorunu Türkiye genelinde giderek büyüyor. Sokaklarda başıboş dolaşan köpekler tehlike saçarken, Pitbull cinsi köpeklerin saldırıları da tehlikenin başka bir boyutunu gündeme getiriyor.
İstanbul Bakırköy'de geçtiğimiz günlerde yaşanan Pitbull saldırısı, köpeklerin kısırlaştırılmasına yönelik tartışmanın fitilini yeniden ateşledi. Toplumu da ikiye bölen tartışmada Başıboş Köpek Sorunu Platformunun Sorumlusu Sedat Çağırgan, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla uygulanabilecek en etkili ve tek çözümün 'uyutma' yöntemi olduğunu savunurken, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Genel Başkan Yardımcısı Senem Demirel Acar, “Uyutulma çözüm değil, bu hayvanlar kısırlaştırılmalı” görüşünde.
“EN KESİM ÇÖZÜM UYUTMA YÖNTEMİ”
Elips Haber’den Betül Vural’ın haberine göre, Çağırgan, sokakta hiç köpeğin olmaması gerektiğini savunuyor. Sıfır köpek politikası uygulanması gerektiğini vurgulayan Çağıran, “Şu an tek etkili çözüm uyutmak. Diğer çözüm önerilerinin sokaklarda insanların ölmesini veya yaralanmasını engellemeyeceğini, ayrıca bu önerilerin kısa sürede tamamlanamayacağını düşünüyoruz. En kesin çözüm, Avrupa'nın da uyguladığı uyutma yöntemi” diye konuştu.
Türkiye genelinde köpek popülasyonunun 1-2 yıl önceki verilere göre arttığına dikkat çeken Çağırgan, şunları söyledi:
“Şu an muhtemelen 14 milyon köpek var. Biz 10 milyon köpek üzerinden bir hesaplama yaptığımızda, bunları bir yaşam alanına almak isterseniz bin tanesini aynı yere koyamazsınız. Çünkü birbirlerini yerler. Kısırlaştırma yöntemi köpeğin saldırganlığını etkilemez. Kısırlaştırılmış bir köpek hala insanlara zarar verebilir. Ülke genelinde köpek artışını durdurmak için kısırlaştırmayı 8 ayda yapmaları gerekiyor. Bunun için yaklaşık 13-15 bin veterinere ihtiyaç var. 8 ayda bitirmeleri imkansız, böyle bir altyapı yok.”
“KISIRLAŞTIRMA SEFERBERLİĞİ BAŞLATILMALI”
Başıboş köpekler için uyutma yönteminin yanlış olduğunu ve çözüm olmayacağını savunan HAYTAP Genel Başkan Yardımcısı Acar ise, “Biz, federasyon olarak kapsamlı bir kısırlaştırma yöntemi sunuyoruz. Türkiye çapında kısırlaştırma seferberliği başlatılmalı ve bununla beraber üretim de durdurulmalı. Yani bakanlık, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları hep birlikte çalışacak ve sokaklarda kısırlaştırılmamış köpek kalmayacak. Tüm kamu kurumları görevini layıkıyla yerine getirdiği takdirde 5 senede ülkedeki hayvan popülasyonu kontrol altına alınabilir. Evde bakıp terk edenlere ağır cezalar verip, üretim ve satış yapanları engellersek çoğalmayı önlemiş oluruz. Uyutulma çözüm değildir” diye konuştu.
Acar, sokak köpeklerinin kısırlaştırılmış olsa bile saldırgan olabileceği yönündeki açıklamalara ilişkin de “Köpekler dış etkenlerden kaynaklı agresyon sergilerler, grup halinde yaşamaya meyillidirler. Çeteleşme olduğunda ve dışarıdan bir etken geldiğinde grup halinde saldırırlar. Bu gruplarda genellikle alfa vardır. Bu alfa içlerinden alındığı zaman grubun saldırganlığı azalır" ifadelerini kullandı.
“SALDIRILARIN YÜZDE 80’İNİ SAHİPLİ KÖPEKLER GERÇEKLEŞTİRİYOR”
İstanbul'daki Pitbull saldırısını da değerlendiren Acar, köpek saldırılarının yüzde 80'inin sahipli köpekler tarafından gerçekleştirildiğini, bunun cezasının, sokak köpeklerine değil Pitbull yetiştirenlere kesilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
HABER MERKEZİ