Soylu, “Dane kaybı milli kayıptır’

Hububat hasat sezonuna girilmesiyle birlikte dane kayıpları konusu yine gündeme geldi. Milli bir kayıp olan dane kaybının önlenmesi için tarım uzmanları, çiftçilere birtakım önerilerde bulundu.

Sarayönü MYO eski müdürü ve SÜ. Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Dane kaybı milli kayıptır. Çiftçilerde bilinçlenme arttı, biçerdöver modelleri yenilendi. Kaybın artmaması için dikkati elden bırakmamak gerekir” dedi

Geçen yıllara oranla Konya’da dane kaybında her yıl bir azalmanın gözlemlenmesi çiftçileri sevindirdi. Biçerdöver modellerinin yenilenmesi, çiftçilere konu ile ilgili eğitimlerin yaygınlaştırılması, kayıpların azalmasında etkili oldu. Yine bu yıl kuru ve sulak alanlardaki dekar başına biçerdöver çalışma ücretlerinde de değişiklik yaşandı.

ÇİFTÇİLER TARLALARININ BAŞINDA DURSUN

Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Biçerdöverle yapılan hasat sırasında dikkat edilmezse kayıplar fazla olabilir. Biçerdöverlerin hızı, aracın ayarları iyi ayarlanmalı. Her şey usulüne uygun olmalı. Genellikle biçerdöverlerde yüzde 2’ye kadar kayıp sınırı var. Fakat bu reelde yüzde 5’lerin üzerine çıkıyor. Ülke ekonomisi adına hububatta dane kaybının öneminin farkını varılmalıdır. Dane kaybı gerçekten de büyük bir milli kayıptır. Üstelik çiftçilerin de tarlasının başında durması gerekir” açıklamalarında bulundu.

HASATI GECEYE BIRAKMAYIN

Hasatı geceye bırakmanın doğru olmadığını kaydeden Soylu, nem seviyesine dikkat edilmesi hususunda da uyarılarda bulundu. Nem oranına dikkat edilmediği takdirde hasatın kalitesinin ve veriminin bozulacağını aktaran Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Nem oranının yüzde 10’un altına düşmemesinde yarar var. En ideal nem oranı yüzde 12-13’tür. Konya’da dane kaybının azalması hususunda yürütülen faaliyetler ve eğitimlerin önemli sonuçları var. Biçerdöverlerin modelleri yenileniyor. Yarıdan fazlası yeni model. Tüm bunlara rağmen kaybın oluşmasında en etkili temel faktör insandır. Az önce de belirttiğim gibi biçerdöverlerin biçme hızlarının, zamanının iyi ayarlanması şarttır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri