Sürücülere sisli havalarda güvenli sürüş önerisi

Sisli havalarda araba sürmek büyük zorluk yaşatıyor ve kazalara da davetiye çıkarıyor. Bu nedenle sizin için sisli havalarda ve karda araba kullanma tekniklerini ele aldık.

Sisli havalarda araç kullanma, görüş alanının daralması nedeniyle sürücüleri zora sokan bir durumdur. Bu nedenle sisli havalarda alınacak önlemlerin bilinmesi ve araba kullanma tekniklerinin uygulanması gerekir.

1. Araç Hız Limitleri ve Araç Takip Mesafesi

Gidilecek yol üzerinde izin verilen hız limitine göre değil; sürücü olarak kendi görüş mesafenize göre hız limitinizi belirlemelisiniz. Çünkü sis farkı nedeniyle hızınızı normale göre azaltmanız gerekir.

Araç takip mesafesi ise sisli havalarda normalin 2-3 katına çıkartılmalıdır.

2. Far Temizleme Nasıl Yapılır?

Sisli havalarda arabanızın farlarını normalden daha fazla kullanacağınız için far temizliğini ihmal etmemelisiniz. Uzun huzmeli farları yakmak, birçok sürücünün düşündüğünün aksine sisli havalarda alınacak önlemlerden değildir. Aksine kısa huzmeli farları yakmalısınız; çünkü uzun huzmeli farları yaktığınızda önünüzdeki sisli bölge tamamen ışıkla kaplanır ve görüşünüzü engeller.

Tüm farların kapatılıp sadece ön sis farlarının yakılması da doğru bir önlem değildir. Çünkü böyle bir durumda karşıdan gelen sürücüler aracınızın boyutunu tam göremeyebilir ve kazalar meydana gelebilir.

3. Yol Çizgilerini Takip Etmek Yanlış mı?

Sisli havalarda yol çizgileri yerine yolun kenarındaki işaretleri takip etmelisiniz. Çünkü yol çizgileri silinmiş olabileceğinden yanılma ihtimalinizi yükseltir.

4. Sollama Yapmaktan Uzak Durun

Mümkün olduğunca sollama yapmayın; çünkü azalan görüş mesafesi ve hızla birlikte karşıdan gelen araçla çarpışma riskiniz sisli havalarda daha yüksek. Sollama yapmanız gerekiyorsa ışık ve klaksonla yoldaki diğer sürücülere uyarı gönderin.

5. Dörtlü Flaşörler Ne Zaman Yakılmalı?

Dörtlü flaşörleri hareket halindeyken değil; herhangi bir sorundan ötürü yolda durmanız gerektiğinde yakın.

6. Camları Açın

Hava soğuk olsa da yoğun sis varsa arabanızın camlarını açmak faydalı olabilir. Çünkü bu şekilde camlarınızın buğulanmasını engelleyeceğiniz gibi diğer araçların sesli uyarılarını da duymanız mümkün hale gelir.

Sisli ve karlı havalarda bu teknikleri kullanarak daha risksiz bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz. Bunlara ek olarak kış lastiği kullanımına da özen göstermelisiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri