Süte zam talebi!

Süt üreticileri, artan maliyetler nedeniyle çiğ sütün alım fiyatına zam istiyor. Besiciler, istedikleri rakam verilmezse anaç hayvanlarını kesime göndermeye hazırlanıyor

Çiğ süt üretimi 6 yılın dibine inerken sektörde fiyat nedeniyle yaşanan sıkıntılar devam ediyor. Artan girdi maliyetlerinden dolayı süt alım fiyatlarına yüzde 20-25 aralığında zam talebinde bulunan süt üreticileri, bu konuda bir karar alınmazsa ineklerini kesime göndereceklerini söyledi.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, Ulusal Süt Konseyi'nin tavsiye ettiği 14 lira 65 kuruş olan çiğ süt litre fiyatının yetersiz olduğunu, çiğ süt fiyatının yüzde 23 zamla 18 lira olması gerektiğini söyledi.

Keskin, artık bu fiyatın yetersiz kaldığına vurgu yaparak, “Üretici şu anda zarar ediyor. Konsey fiyatı da artık yetersiz kaldı. Çünkü yem fiyatlarına tekrar 25-35 zam geldi. Maliyetler arttı. Elektriğe, mazota zam geldi. Bu üreticiye külfet oluyor. Zaten zor durumda olan ve ürününü konseyin verdiği fiyata dahi satamayan üreticimiz için bu sefer konsey fiyatı bile yeterli olmuyor" dedi.

Keskin, bir fiyat geçişi olmazsa anaç hayvanlarını kesime gönderme riskinin olduğuna dikkat çekti.

Ulusal Süt Konseyi (USK), 13 lira 50 kuruş olan çiğ süt tavsiye litre fiyatını 1 Mayıs itibarıyla 14 lira 65 kuruşa çıkarmıştı.

TÜSEDAD 21,03 TL İSTEDİ
Öte yandan Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), ağustos ayı 1 litre soğutulmuş çiğ süt üretim maliyetini 17,53 TL/LT olarak hesaplarken, 1 litre soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatını 21,03TL/LT olarak açıklanmasını önerdi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Kırsalda üretim yapan çiftçilerimizin kârlı bir üretim döngüsü içinde olması, üretimin devamlılığı ve ülkemizin sürdürülebilir gıda tedariki, halkımızın gıdaya alım gücüyle dengeli olabilen fiyatlarla ulaşabilmesi, kırsaldan kente göçün durması ve kırsalda işgücü bulunabilirliği diğer sanayiler için dünyada rekabetçi olunması bakımından stratejik bir konudur.

Sektörü dengede tutacak ve hem et hem de çiğ süt üretim arzının devamlılığını sağlayacak olan 1 litre soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatının; derneğimiz tarafından her ay hesaplanan maliyet üzerine konacak ortalama yüzde 20 kar ile 21,03TL/LT olarak açıklanması önerilmektedir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri