Sütte ekonomik krizin etkisi büyük

TÜİK, süt ve süt ürünleri üretimiyle ilgili kasım verilerini yayımladı. Bu veriler ışığında süt üretiminde azalmalar meydana geldi. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Edip Yıldız, “Geçen yıl...

TÜİK, süt ve süt ürünleri üretimiyle ilgili kasım verilerini yayımladı. Bu veriler ışığında süt üretiminde azalmalar meydana geldi. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Edip Yıldız, “Geçen yıl yaşanan ağır krizin etkilerini hissediyoruz”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), süt ve süt ürünleri üretimiyle ilgili kasım verilerini yayımladı. Verilere göre, ticari süt işletmelerince 718 bin 166 ton inek sütü toplandı. Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, kasımda bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 6,1; Ocak-kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,1; Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 azaldı. Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, tereyağı üretimi yüzde 18,5, ayran üretimi yüzde 8,8, içme sütü üretimi yüzde 7,4, inek peyniri üretimi yüzde 5,1, yoğurt üretimi yüzde 3,1 azaldı. Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, tereyağı üretimi yüzde 16,1, ayran üretimi yüzde 7,2, yoğurt üretimi yüzde 3,4 artarken; inek peyniri üretimi yüzde 4,8 ve içme sütü üretimi yüzde 2,4 azaldı.

YILLIK BAZDA DA GERİLEME

Ocak-kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, tereyağı üretimi yüzde 16,1, ayran üretimi yüzde 7,2, yoğurt üretimi yüzde 3,4 artarken; inek peyniri üretimi yüzde 4,8 ve içme sütü üretimi yüzde 2,4 azaldı. Bir önceki ay 757 bin 79 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, kasımda yüzde 5,1 azalarak 718 bin 166 ton oldu. Bir önceki ay, 120 bin 847 ton olan içme sütü üretimi, kasımda yüzde 1,9 artarak 123 bin 123 ton olarak gerçekleşti.

GEÇEN SENE YAŞANAN AĞIR KRİZİN YANSIMASI 

Süt üretiminin azalması hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Edip Yıldız, “Besicilik sektörü geçen yıl yaşamış olduğu krizin etkileri hala devam ediyor. Girdi maliyetlerinde yaşanan artışın sonucunda birçok besici süt ineklerini kesime yollamıştı. O yıl yaşanan krizin etkileri bu yıl bize süt üretiminde yaşanan düşüşler ile karşımıza çıkıyor. Şu an da açıklanan rakamlarda da görüldüğü gibi süt ve süt ürünlerinin üretiminde düşüş yaşanıyor.” dedi.

ÜMİTSİZLİĞE KAPILMAYA GEREK YOK 

Türkiye’de bulunan besicilerin daha çok süt ve süt ürünü üretebilecek kapasitede olduklarının altını çizen Yıldız, “Geçen sene yaşanan krizden sonra süt ve süt üretimi düştü. Ancak şunda bir ümitsizliğe kapılmamak gerekiyor. Son zamanlarda yapılan değişiklikler ve çiği süt alım fiyatında yapılan düzenlemeler ile birlikte besicilerimiz şuanda süt ineklerini besliyorlar Türkiye’ye yetecek hatta dışarıya ihraç edecek kadar besicimiz var. Son zanlarda besicilerimiz bu konuda bilinçlendi ve üzerine düşeni yapıyorlar. Süt üretiminin artırmak vatandaşların ihtiyacını karşılamak adına besicilerimiz elinden geleni yapıyorlar. Besicilerimiz üretmeye devam edecek geçen sene yaşanan krizden sonra oluşan olumsuz etkilerinden dolayı ümitsizliğe kapılmaya gerek yok.” diye konuştu.

GİRDİ MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ 

Son zamanlarda süt üretiminde yaşanan azalmalardan dolayı besicilerin gerekli çabayı sarf ettiklerini ancak girdi maliyetlerinde yaşanan artışın önüne geçilemediğini belirten Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, besicilerin zor durumda olduğunu ifade etti. Yıldız, devletin üreticilere sahip çıkması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: “Son yapılan düzenlemeler ile birlikte besicilerimiz üzerine düşeni yapmaya başladılar. Süt ineklerini beslemeye süt ve süt üretimine katkı vermek için çalışıyorlar. Ancak son zamanlarda gene yonca gibi yem gibi hayvansal gıdalara gelen zamlar besicileri zorlamaya başladı. Bu girdi maliyetlerin belirli bir denge de tuttuğumuz zaman besicilerimiz daha fazla üretim yapacaklardır. Desteklerin de artmasını bekliyoruz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri