TÜSEDAD, Temmuz ayı çiğ süt üretim maliyetini 12,63 lira olarak belirlerken, Ulusal Süt Konseyi Temmuz ayı çiğ süt üretim maliyetini 10,98 lira olarak açıkladı.
Ulusal Süt Konseyi’nin, çiğ süt üretim maliyetini saman, süt yemi, kuru yonca ve mısır silajı fiyatına göre belirliyor. Ulusal Süt Konseyi, Temmuz ayı yem fiyatlarını da açıkladı. Buna göre, saman fiyatı 2,53 liradan 2,1 liraya düşerken, süt yemi fiyatı (19 HP’li) 7,88 liradan 8,34 liraya çıktı. Yine kuru yonca fiyatı 6 liradan 6,4 liraya, mısır silajı da 2,28 liradan 2,64 liraya yükseldi.
Ulusal Süt Konseyi, artan maliyetlere rağmen 10 aydır çiğ süt fiyatını açıklamazken, çiğ süt fiyatı 11,5 lira olarak uygulanıyor.
“BU FİYATLAR KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL”
Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, Ulusal Süt Konseyinin açıkladığı maliyetlere göre üreticilerin sütten litre başına 52 kuruş kazanmasının kabul edilebilir olmadığını belirtti.
Sütü üretenin değil pazarlayanın kazandığını belirten Başkan Ceran; “Market raflarında 25 lirayı geçen fiyatları ile satılan süt, üreticiden litre başına 11,5 liradan alınıyor. Burada sanayicinin bu fiyatların gerçek olmayacağını kabul ederek üretimi desteklemesi gerekir. Gerekirse kendi karlarından kısarak üreticiyi destekleyecek ki kendi işleri de sekteye uğramasın. Ama fiyatlar belirlenirken yapılan yanlışlar 2 yıldır ülkemizde üretimi yarı yarıya bir oranda azalttı, hatta daha da fazlası. Türkiye’de süt üretimi biterse ya da daha da azalırsa ithalatın önü açılır. Dışarıya muhtaç, bağımlı bir hale geliriz. Acilen bakanlık nezdinde olaya müdahale edilerek, fiyatların üreticiyi besleyecek, destekleyecek bir konuma gelmesi gerekiyor. Bu şekilde devam ederse önümüzde ki yılı çoğu üretici göremeyecek.” şeklinde konuştu.
Haber: Mehmet AKYILDIZ