Önemli konular hakkında görüşlerimizi paylaşacağımızda “Türk milletinin kanun gibi sözleri var” derim.
Örnek mi?
“Tarihini bilmeyen bir millet yok olmaya mahkumdur.”
Yorumlamak veya ne demek istiyor diye uzman görüşü almaya gerek yok.
Zaten günümüzde herkes her şeyi çok iyi biliyor.
Ağzı olan, her konuda uzmanlaşmış.
Benim görüşüm kahraman, cefakar ve vefakar olan bizim ecdadımız yaşadığı her zorluğun ardından söylediği sözlerle ‘bize geçmişinizi unutmayın’ diye tembih ediyor.
Tarihin medeniyet devleti Selçuklular.
Anadolu’yu bize yurt yapan atalarımız.
Kazıklarla insanları terbiye eden Avrupalının köklerine kanunla, nizamla yardımlaşmayla dayanışymayla insanlık ve idare dersi veren unutulmaz bir millet.
Büyük Selçuklu, Karahanlılar, Gazneliler, Harzemşahlar, Anadolu Selçuklu.
Hepsi Türk milletinin kurduğu devletler.
İşte bize miras bıraktıkları sözlerle bunlardan ders alın diyorlar.
Sultan Alparslan’ı o günkü başka milletlerin kurduğu devlet adamları şehit etmedi. Türk devleti olan Karahanlılar üzerine sefere giderken, komutanlığını Yusuf el-Harizmi’nin yaptığı Berzem adındaki bir kaleyi uzun ve yorucu bir muhasaranın ardından aldıktan sonra, sorguladığı kale komutanının hançeriyle şehit oldu.
Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu Devleti savaşında Melihşah, Anadolu Selçuklu Sultanı Süleyman Şah’ı mağlup edince evlatları Kılıçarslan ve kardeşini de esir aldı.
Büyük Selçuklu da Haşhaşilerin kargaşa çıkarması sonucu kaçarak Anadolu ya gelen Kılıçaslan devletin başına geçmesinin ardından Haçlı seferleriyle mücadele etmeye başladı.
Sonrası; haçlılar dahil hep mücadele.
Türk tarihi böyle yazıldı.
Bu mücadele ve medeniyet tarihine Konya başkent olarak hep şahitlik yapmıştır.
Tarih kitapları da şöyle der.
“1074' te Anadolu Selçuklu devleti, Başkenti İznik olmak üzere kuruldu. 1097'de 1. Haçlı Seferi sırasında İznik kaybedilince Başkent, Konya'ya taşındı. Böylece tarihinde yeni bir sayfa daha açılan Konya, günden güne gelişti, pek çok mimari eserle süslendi ve kısa zamanda Anadolu'nun en mamur şehirlerinden biri oldu.”
Bu yıl Konya’nın başkent oluşunun 924. Yıldönümünü kutladık.
Emeği geçenlere binlerce teşekkür.
Tahir Akyürek’in Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde de Haçlılara karşı kazandığımız en önemli zaferlerimizden Miryokefalon Zaferi’nin yıldönümünü kutlamıştık.
Tarihi hatırlamak, hatırlatmak bir sevda işidir.
Anadolu Selçuklu Sultanlarının mezarlarına dahi, işgalci komutanlara bile yapılmayacak vefasızlığı yapanlardan tarihini tüm benliğiyle ananlara kavuştuk.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya'nın Selçuklulara başkent oluşunu her yıl kutlamaya devam edeceklerinin müjdesini verdikten sonra vatan ve millet sevdalısı olan bizler adına ecdadımıza şöyle dua etti.
"Anadolu'yu bize vatan kılan ecdadımız ona önderlik yapan sultanlarımızı ve isimsiz nice kahramanlarımızı rahmetle yad ediyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun inşallah. Allah onlardan ebedi razı olsun”
Allah’ım vatan hainlere fırsat verme.
Ezanımız susmasın, bayrağımız inmesin. Devletimiz dün olduğu gibi bugünde dili, dini, rengi ne olursa olsun tüm mazlumların koruyucusu olsun.
Bir Başkent, devletinin ve milletinin ruhunu hep diri tutan medeniyet şehridir.
Ruhu yaşayanlara selam olsun.