Konya’nın asırlık çınarı Konya Lisesi’nin mezunları ‘Anılar Günü’nde bir araya geldi. 1956 ile 1996 yılları arasında mezun olan öğrencilerin katıldığı programda, Konya ve Gazi Liseliler eski günlerini yad etti.
Konya’da 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ünlü yazarlar Tarık Buğra, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi birçok devlet adamı, siyasetçi, bilim insanı, edebiyatçı ve sanatçının eğitim gördüğü Konya Lisesi’nin mezunları “Konya Lisesi Mezunları Anılar Günü”nde buluştu.
Bir dönem Gazi Lisesi adıyla eğitimine devam eden Konya’nın köklü okullarından Konya Lisesi’nden 1956 yılından itibaren mezun olanların katıldığı programın açılış konuşmasını Okul Müdürü Bahaddin Demirci yaptı. Konuşmasına Konya Lisesi mezunlarına “Evinize hoş geldiniz” diyerek başlayan Demirci, bu tür programların geleneksel hale gelmesini temenni etti.
Demirci, “Türk milli eğitiminin temel amaç ve ilkeleri doğrultusunda, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, topluma hizmet eden, bilgi ve değer üreten bireyler yetiştirmek istiyoruz. Asırlık çınarın tekrar eski günlerine kavuşması için farklılıklarımızı, siyasi görüş ve düşüncelerimizi bir kenara bırakarak, ülkemizin ve Konya'mızın güzide okulları arasında yerini alabilmesi için sizlerin okulumuza ve öğrencilerimize maddi ve manevi katkılarınızı bekliyoruz” dedi.
Programı Konya Lisesi mezunlarından Ufuk Tarhan ile birlikte organize eden Konya Lisesi Mezunları Grubu Başkanı Ali Yetiş, Anılar Günü’ne katılan bütün mezunlara teşekkür ederek, “İnşallah kuruluşumuz kök salar ve gelecekte vakfa dönüşür. Gelecekte Konya Liseliler olarak biz de okulumuzun daha iyi yerlere gelmesi için birlik olalım” diye konuştu.
VECDİ GÖNÜL: KONYA LİSESİ SADECE BİR LİSE DEĞİL BİR ABİDEDİR
Konya Lisesi’nden 1956 yılında mezun olan eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de yaptığı konuşmada okul arkadaşlarını görmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Konya Lisesi’nin sadece bir lise değil, bir abide olduğunu vurgulayan Gönül, şunları söyledi:
“Elimizden geldiği kadar bu ülkeye 59 sene hizmet etmeye çalıştık. Bunda en büyük etken Konya ve bu müesseseden aldığımız feyizdi. Burası sadece bir lise değil, bir abide, vatanseverliği öğreten bir yuva. Eğer ömrümüzü ülkenin her bir yerinde hizmet aşkıyla geçirdiysek buradan aldığımız ruhla idi. Hocalarımız hepimize vatan sevgisini, ahlakı öğreten hocalarımızdı. Bu Cumhuriyet kolay kurulmadı. ‘Şöyle ahlaklı olacaksınız, böyle vatansever olacaksınız, çok çalışacaksınız dediler’ bize. Çok şey borçluyuz bu yüce yuvaya.
Bakanlık dönemimde okulumuz müze olacak diye haber geldi. Bu konuda bakanı vazgeçirtemedim. Sonrasında bakanlar kuruluna getirdim konuyu. Başbakan benimle ilgili bir konu olmadığı için ilgilenmemden biraz rahatsız oldu. Ama ülkeler gelenekleriyle yaşar. ‘Türk tarihinde eğitim seferberliği yapan sultan Hamit’in yaptığı okullar duruyorsa bizim okul da kalacak’ dedim. Ve Tayyip bey bunu durdurdu. Çok şükür sizler bize haber verdiniz de buna bir katkımız oldu.”
SAİM SAKAOĞLU: ÖĞÜNMEK GİBİ OLACAK AMA KONYA LİSELİYİM
Konya Lisesi mezunlarından Prof. Dr. Saim Sakaoğlu da Konya Lisesi Derneği çatısı altında okul için yaptıkları faaliyetleri anlattı. Konya’nın edebiyat ve kültürüne sağladığı katkılarla tanınan Sakaoğlu, “51 yıl bu okulun tozunu, toprağını koklayan Saim Sakaoğlu okulu için bir kitap çıkardı. Benim kitaplarından birinin adı ben de çocuktum. Bana Nasreddin Hocanın avukatı derler. Öğünmek gibi olacak ama ben Konya Lisesi mezunuyum arkadaşlar. Biz bugün sizin de gayretlerinizle gerçek bir Konya Lisesinin bahçesindeyiz. Arkadaşlarımızın emeklerini asla unutmayacağız ve hep anacağız” ifadelerini kullandı.
ANILARINI YAD ETTİLER
Programda daha sonra Konya Lisesi’nde 1993-2000 yılları arasında müdür olarak görev yapan Abdullah Topaç, 1971-1987 yılları arasında Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği yapan Lütfi Göller, 1974-1979 yıllarında görev yapan İngilizce Öğretmeni Filiz Mesci, 1976-2001 yıllarında görev yapan Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni F. Dilara Atay birer konuşma yaparak, öğrencileriyle anılarını anlattı. Okulda halen görev yapan Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Mustafa Karakurt da “Konya Lisesi Destanı” isimli şiirini okudu. Programın sonunda bütün mezunlar Konya Lisesi Marşını okudu.
Konuşmaların ardından okulu ve sınıfları gezen mezunlar, sınıflarda ve kantinde sohbet ederek eski günlerini yad etti, ardından toplu yemek yenildi.