Girdi maliyetleri ve artan borç yükü altında ezilen çiftçiyi bu kez de kuraklık vurdu. Sarayönü Ziraat Odası Başkanı, yaşanan kuraklık nedeniyle birçok ürünün tarlada yanmanın eşiğinde olduğunu söyledi.
Sarayönü’nde ana geçim kaynağını oluşturan tarımda, buğday, arpa gibi ürünlerde kuraklıktan dolayı alarm zilleri çalıyor. Ekim ayında toprakla buluşan tohumlar Kasım ayında yeteri kadar yağış yaşanmamasından dolayı sağlıklı bir çıkış yakalayamamıştı.
Nisan sonu ve Mayıs ayı başında da özellikle kıraç alanlarda yeteri kadar yağış düşmemesi ekili arazilerdeki ürünleri yakmaya başladı.
“Hasat edilemeyecek tarlalar var”
Sarayönü’ne geçtiğimiz yılların yarısı kadar bir yağış düştüğünü ifade eden Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, “Orta Anadolu Bölgesi Türkiye'de yağışın en az yaşandığı bölge. Bunun yanında Sarayönü bu yıl geçtiğimiz yıların yarısı kadar yağış aldı. Sarayönü’nde ekilen tarlaların büyük bölümü kıraç arazi. Mart ve Nisan ayında istediğimiz yağışları alsak da Nisan sonu ve Mayıs başında istediğimiz yağışı alamadık. Önümüzdeki periyotta da şu an için yağış görünmüyor. Eğer Mayıs ayında istediğimiz yağışı alamazsak, hasat edilemeyecek tarlalar var. Bunun yanında Ayçiçek ve mısır gibi su isteyen ürünlerde de çiftçilerimizin sulama girdileri 2 katına çıktı.” dedi.
“Dış havzalardan su getirilmeli”
Konya Ovası'na dış havzalardan acilen su getirilmesi gerektiğini ifade eden Çelik, “Hızlı bir şekilde Konya Ovası'na dış havzalardan su getirilmeli. Su olmadığı için çiftçi sürekli yeraltı suyu kullanmak zorunda kalıyor. Bu da sıkıntıları beraberinde getiriyor. Bu yıl kuraklıktan dolayı ciddi zararı olan çiftçilerimize devletimiz mutlaka sahip çıkarak, destek vermeli. Aksi takdirde bu yıl zarara uğrayan bir çiftçi 3-4 yıl kendine gelemez.” şeklinde konuştu.