Tarım danışmanlarından organomineral gübre tavsiyesi

Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarım Danışmanlığı Birimi, hafta içi etkili olan kar yağışından sonra tarla incelemeleri yaparak hububat üretimi yapılan arazilerde ihtiyaç duyulan suyun bir miktar karşılandığını tespit...

Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarım Danışmanlığı Birimi, hafta içi etkili olan kar yağışından sonra tarla incelemeleri yaparak hububat üretimi yapılan arazilerde ihtiyaç duyulan suyun bir miktar karşılandığını tespit etti.

Tarım danışmanı Fehime Kiraz, tarlalardaki durumu değerlendirerek, “Bölgemizde kardeşlenmenin olduğu alanlarda çiftçilerimizin bir kısmı kar yağışından önce üst gübrelemelerini yaptı. Kardeşlenme olmayan alanlarda üst gübrenin atılması bitki gelişimine bir katkısı olmamaktadır. Bu yüzden üst gübrelemenin yapılması için kardeşlenmenin olması gerekmektedir. Kardeşlenme olmayan alanlarda çiftçilerimiz üst gübre atmak için aceleci davranmamalıdır.” diye konuştu.

Kiraz, yıllar geçtikçe tarım ürünlerine olan talebin arttığına dikkati çekerek şöyle devam etti: “Artan talebi karşılamak fazla ürün üretmek, dekardan alınan verimi arttırmak için daha fazla gübre kullanmaya başlanılmıştır. Toprak tahlili yapılmadan gübre kullanımı yoluna gidilmesi, gübrenin ekonomik kullanımını engellemekte, maliyetleri artırmaktadır. Ayrıca toprağa ve çevreye zarar vermektedir.”

Tarım danışmanı Hatice Kübra Sarıaltın ise gübreleme konusuna değinerek, “Son zamanlarda ekim yapılan alanlarda aşırı gübre kullanımı ve toprakların verimsizliği nedeniyle topraktaki mineral oranını arttırmak için ve ayrıca kimyasal gübrelerin yanında katı organik ve organomineral gübrelere de devlet desteğinden sonra üreticilerimiz de bu gübreleri tercih ederek kullanım alanları artmıştır.” dedi.

Organomineral gübrelerin, toprağın kalitesini büyük ölçüde arttırmakla beraber, yapısını da geliştirdiğini kaydeden Sarıaltın, şunları söyledi: “Topraktaki organik maddelerin oranını yükseltir ve bitkinin canlı kalmasını sağlar. Erozyonu önlemesi de organomineral gübrelerin faydaları arasında yer almaktadır. Bitkinin canlanmasını sağlayarak meyve vermesine destek olur. Bunun yanı sıra kök gelişimini ve havalandırmasını da beraberinde getirir.  Kullanılan toksit maddelerin zararlı kalıntılarını da azaltarak yüksek verim elde etmenizi sağlamaktadır. Organomineral gübrenin verimliliği, büyük baş hayvan veya kümes hayvanları dışkısına göre yüksektir. Ayrıca katı organik ve organomineral gübre kullanım desteği dekara 10 TL’den 2O TL’ye çıkartılmıştır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri