Tarım sigortalarında uygulama belli oldu

Tarım Sigortaları Havuzu tarafından kapsama alınacak ürünler, riskler, bölgeler ve işletme ölçekleri itibariyle Devlet tarafından sağlanacak prim desteği miktarları belirlendi.Sarayönü İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü...

Tarım Sigortaları Havuzu tarafından kapsama alınacak ürünler, riskler, bölgeler ve işletme ölçekleri itibariyle Devlet tarafından sağlanacak prim desteği miktarları belirlendi.

Sarayönü İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Güngör Çiğdem, Tarım Sigortaları Havuzu uygulamaları hakkında bilgi verdi. Çiğdem yaptığı açıklamada, "bitkisel ürünler için dolu ana riski ile birlikte fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri dolu paketi halinde Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınmıştır.

İlçe bazlı kuraklık verim sigortasıyla, kuru tarım alanlarında yetiştirilen buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumluklarında, dolu paketi dışındaki; kuraklık, don, sıcak rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış risklerinden kaynaklı verim azalışları, Seralar için dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ile taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ek riskleri paket halinde yine Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınmıştır.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için ölüm riski ve ek olarak isteğe bağlı olmak üzere hırsızlık riski de kapsama girmektedir." dedi.

Tarım sigortalarından yararlanabilmek için bakanlığın kayıt sistemlerine kayıtlı olunmasının ve sigortanın her yıl güncellenmesi gerektiğini anlatan Çiğdem şöyle konuştu:

"İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortasında 2017 yılında kapsama alınan kuru alanlarda üretimi yapılan buğday ürünü ve sertifikalı tohumluğuna ilave olarak, ilk defa 2018 yılında ülke genelinde kuru alanlarda üretimi yapılan “arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumluklarında”, kuraklık, don, sıcak rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı yağış ve aşırı nem risklerinden kaynaklı verim azalışları teminat kapsamına alınmıştır. Devlet prim desteği oranı; tüm risklerde % 50 oranında uygulanacak. ilçe bazlı kuraklık verim sigortasında ise; sigorta priminin % 60’ı oranında prim desteği, sağlanacaktır.

Tarım sigortası prim desteğinden yararlanacak üreticilerin Bakanlığımızın kayıt sistemlerine kayıtlı olmaları yasal bir zorunluluktur. Üreticilerin, tarım sigortası prim desteğinden yararlanabilmesi için bu kayıt sistemlerine kayıtlı olması veya güncellenmesi gereken ürünler için bu kaydını her sene güncellemesi gerekmektedir. Tarım sigortası yaptırmayan üreticiler için; 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 17 nci maddesinde belirtilen; "Bu Kanun kapsamında, uygulama yılında yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler, 20/06/1977 tarihli ve 2090 sayılı Kanundan yararlanamaz."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri