İlk defa üç yıllık olarak açıklanan bitkisel üretim destekleri, üretim dönemi öncesinde duyurulacak. Stratejik ürünlere ek destekler sağlanırken, su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretim yapan çiftçilere de ilave teşvikler verilecek. Yeni modelle birlikte çiftçiler, hangi ürün için ne kadar destek alacaklarını önceden bilerek daha planlı üretim yapabilecekler.
Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferhat Koçak, yeni bitkisel üretim destekleme modeline ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Koçak, “2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar”ın Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek, bu kararın tarımda yeni bir dönemi başlattığını vurguladı.
Koçak, açıklamasında şunları kaydetti: “Bu kararla birlikte, bitkisel üretimde de hayvancılık ve su ürünlerinde olduğu gibi üretim planlamasının en önemli ayağını uygulamaya almış bulunuyoruz. Bu destekleme modeli, birçok ilki barındırıyor. İlk defa bitkisel üretim destekleri üç yıllık olarak açıklandı ve yine ilk defa destek ödemeleri üretim döneminden önce çiftçilerimize duyuruldu. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi ve bitkisel üretim yapan ÇKS’ye kayıtlı tüm üreticilerimizin bu desteklerden faydalanacağı bir model oluşturuldu.”
Yeni modelin getirdiği avantajlara da değinen Koçak, “Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verilecek. Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretim yapan üreticilerimize de ilave destek sağlanacak. Ayrıca kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan çiftçilerimiz ilave destekten faydalanacak. Destek tutarları ise her yıl girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre güncellenecek,” diye konuştu.
Ferhat Koçak, çiftçilerin bu yeni destekleme modeli sayesinde daha planlı bir üretim gerçekleştireceğini belirterek, “Çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilerek hareket edecek. Bu da plansız üretimin getirdiği olumsuzlukların önüne geçmemizi sağlayacak,” ifadelerini kullandı.
Son olarak, 2024-2025 üretim sezonuyla başlayacak olan üç yıllık bitkisel üretim planlamasının ve bu planlama çerçevesinde 2025-2026-2027 yıllarını kapsayan desteklerin çiftçiler için hayırlı olmasını dileyen Koçak, yeni modelin Sarayönü çiftçisi için büyük bir fırsat olduğunu ve bu fırsatın en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.