Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre Sarayönü’nde arıcılık faaliyetlerinde bulunan üreticilerin bitkisel üretimde kullanılan zirai mücadele ilaçlarından dolayı arıcılık faaliyetlerinin zarar görmemesi amacıyla yapması gerekenler aktarıldı.
Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferhat Koçak konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“İlçemizde kısmen de olsa arıcılık, milli ekonomiye katkı sağlayan önemli bir tarımsal faaliyettir. Bunun yanında bitkisel üretimde önemli kayıplara yol açan zararlı organizmalara karşı tüm ülkemizde olduğu gibi ilçemizde de zirai mücadele yapılmaktadır. Zirai mücadele uygulamalarında sürdürülebilir bitkisel üretimin sağlanması, insan ve çevre sağlığına duyarlı entegre zararlı yönetimi prensipleri çerçevesinde öncelikle kültürel tedbirler, biyolojik ve biyoteknik mücadele gibi alternatif mücadele yöntemleri tavsiye edilmekte; en son çare olarak kimyasal mücadele yapılması önerilmektedir.
Bu kapsamda Ülkemiz arıcılığının bitkisel üretimde kullanılan zirai mücadele ilaçlarından dolayı zarar görmemesi amacıyla çiftçilerimizin, ilaçlama yapmadan en az bir hafta öncesinde arıcılık faaliyetlerinin yapıldığı bölgelerde arı üreticilerini bilgilendirmeleri, ilaçlamaların akşam üzeri veya sabah erken saatlerde arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapmaları, Bitki koruma ürünü uygulamalarında, etiket bilgilerine uygun olarak doğru zamanda ve doğru dozda uygun makine ile kullanılması, son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye ve koruyucu güvenlik tedbirlerine uyulması gerekmektedir.
İlaçlama yaparken de hassas olunması gerektiğini belirten Koçak “Zirai mücadelede bal arılarını korumak için öncelikle sıvı ilaç kullanılmalıdır. İlaçlamalar sırasında arıların su içtiği kaynaklara ilaç bulaştırılmamalıdır. İlaçlamalar akşamüzeri veya sabah erken saatlerde, arıların uçuş yapmadıkları zamanlarda uygulanır” şeklinde konuştu
Mehmet AKYILDIZ