Tarlada 2, pazarda 10: Patatesin fiyat yolculuğu!

Patates üretiminde Türkiye’nin ilk 10 ili arasında yer alan Aksaray'da hasat sezonu başladı. Tarladan toplanarak tüccara 2 liradan satılan patates, pazar tezgahlarına ulaştığında fiyatı 8 lirayı buluyor. Pazarcı esnafı ise bu ürünü, tüketicilere 10 ile 15 lira arasında sunarak, fiyatların artmasına neden oluyor.

Aksaray'da, nüfusunun yüzde 80'i tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlarken, patates hasadı da başladı. Türkiye genelinde tarım ve hayvancılıkta birçok alanda ön sıralarda yer alan Aksaray, patates üretiminde de ilk 10 il arasında bulunuyor.

Aksaraylı çiftçiler, ektikleri patatesleri toplamak için tarlalarda yoğun bir çaba harcarken, tarladan tüccara 2 liradan satılan patatesin fiyatı, pazara ulaşana kadar 8 liraya kadar çıkıyor. Pazarcı esnafı ise bu ürünü, tüketicilere 10 ile 15 lira arasında sunuyor.

Bu yıl patates rekoltesinin düşük olduğunu vurgulayan üretici Aşire Bacık (60), tarlada 2 liraya satılan patatesin pazarda 10 liraya ulaştığını belirtti.

Üreticinin kazanmadığını da vurgulayan Aşire Bacık, “2024 yılının ilk patates hasadını yapıyoruz. Patateslerde pek bir verim yok. Rekolte de epey düşük. Biz 2 liraya veriyoruz Pazar da 10 lira. Hiç kazanmıyoruz. Biz 2 liraya verirken bile kazanamıyoruz. Ama pazarda 10 liraya veriyorlar. Yerine göre 12 ile 15 lira arasında değişiyor. Onlar kazanıyor ama çiftçi zararda” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri