Korona tehlikesinin arttığı bu günlerde etanol ihtiyacının karşılanabilmesi için gerekliliği bir kat daha ortaya çıkan pancar, stratejik ürünler arasındaki yerini korudu.
Tarımsal üretimin başkenti ve ekilen ürün çeşitliliği bol olan Konya'da pancar ekimi yapılıyor.
Koronavirüs endişesinin Türkiye'de iyice arttığı bu dönemde dezenfekte ürünlerin ve kolonyanın üretiminde kullanılan etanol ihtiyacı için şeker pancarının ve üretiminin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Murat Akbulut ve Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, pancar üreticisine seslenerek, bu yıl şeker pancarının kilogram fiyatının geçen yıldan yüksek olacağını da dile getirdi.
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Murat Akbulut, pancar ekimi için en doğru ekim tarihinin Nisan ayının ikinci haftasından sonra olduğunu aktardı.
Hükümete pancarda kotayı artırın çağrısı
KONPADER Başkanı Ahmet Bestil, “Kotanın 100 bin ton daha artırılması gerek. Hem üretici daha fazla para kazanır hem de ülke ekonomisi canlanır” dedi.
Ürün üretim çeşitliliği fazla olan Konya'da gözler yine en çok şeker pancarına çevriliyor.
Bu kapsamda Bestil, hükümete bir de kotaları artırın çağrısı yaptı. Çumra ve Konya Şeker'in toplam pancar kotasının 436 bin ton olduğunu ifade eden Bestil, “Kota en az 100 bin ton daha artırılmalıdır. Konya çiftçisinin üretme gücü, bu fabrikaların da daha fazla pancarı işleme gücü var” şeklinde konuştu.