Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet Birimi, ilçede alternatif olarak ekilişi yapılan tatlı mısır hasadına katıldı.
Oda danışmanları, tatlı mısır tarımına dair incelemelerde bulunarak şu değerlendirmeleri gerçekleştirdi:
“Salatalarda ve yemeklerde garnitür olarak kullanılan tatlı mısır; taze, dondurulmuş ve konserve şeklinde değerlendirilmektedir. Tatlı mısır ülkemize uzun yıllar önce girmiş olmasına rağmen üretim ve tüketim miktarında son yıllara kadar artış sağlanamamıştır.
Sarayönü ilçesinde dane ve silajlık mısır yetiştiriciliği yoğun olarak yapılmasına rağmen, tatlı mısır yetiştiriciliği arka planda kalmıştır. Bu yıl Gözlü mahallesinde Önder Çiftçilerimizden olan Nadir Kıcık 88.200 m2’lik bir alanda sözleşmeli tatlı mısır yetiştiriciliği yapmıştır.
Ekiminde bir ana hatta yaklaşık 800 gr tohumluk ve alt gübre olarak 3,15 ya da 4,15 kullanılmıştır. Ekim öncesi ya da çıkış sonrası ot ilacı kullanılmaktadır. Tatlı mısır yetiştiriciliğinde ekim işlemi danelik ve silajlık mısıra göre farklı yapılmaktadır. 2 sıra erkek, 4 sıra dişi olarak ekimi yapılmıştır. 4 sıra erkek, 4 sıra dişi olarak da ekimi yapılabilmektedir. Birim alanda verimi arttırmak için ise 2 sıra erkek, 4 sıra dişi tercih edilmiştir. Tatlı mısır yetiştiriciliği yapılırken etrafta silajlık ve danelik mısırın olamaması gerekmektedir. Diğer mısırların yetiştiriciliği yapıldığı takdirde onlardan toz alarak kendi özelliklerini yitirmektedirler.
Tatlı mısır hasatı koçanları koparmak suretiyle elle yapılmaktadır. Hasattan elde edilen verim dekara 220-350 kg arasındadır. Kilogram satış fiyatı 10,750 TL’dir. Tatlı mısırın satış fiyatı diğer mısır çeşitlerine oranla daha yüksek fiyatlara satılmaktadır. Bu yüzden bölgemiz için kazanç sağlayan alternatif bir üründür.”