Tohumculuk bölümü yeniden açılsın çağrısı

Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksek Okulu bünyesinde daha önce faaliyet göstermesine rağmen 4 önce öğrenci alımı durdurulan tohumculuk bölümünün yeniden aktif hale getirilmesi için çağrı yapılıyor.Sarayönü Meslek...

Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksek Okulu bünyesinde daha önce faaliyet göstermesine rağmen 4 önce öğrenci alımı durdurulan tohumculuk bölümünün yeniden aktif hale getirilmesi için çağrı yapılıyor.

Sarayönü Meslek Yüksek Okulu’nda Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümünde akademisyen olarak görev yapan Prof. Dr. Seydi Ahmet Bağcı, Sarayönü MYO’da tarımda en önemli girdilerden olan tohumculuk sektöründe ara elaman yetiştirebilecek akademisyen kadrosunun mevcut olmasına rağmen bölümün açılmadığını belirtti.

Son yıllarda yaşadığımız Kovid-19 salgını ve devam eden Ukrayna-Rusya savaşı gıdanın önemini bir kez daha ortaya koydu. Tarımsal üretimin başlangıç materyalini oluşturan tohum ve tohumculuğun önemi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de anlaşılmaya başlandı.

Tohumculuk sektöründe ara eleman ihtiyacının karşılanması için 4 yıl önce öğrenci alımı durdurulan S.Ü. Sarayönü MYO Tohumculuk Programının yeniden öğrenci alımına açılması ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıyor

Sarayönü MYO Tohumculuk Programı Öğretim Üyesi Prof. Dr. S. Ahmet Bağcı, Konya ve çevre illerdeki tohumculuk alanındaki ara eleman ihtiyacının karşılanması gerektiğini belirterek, bunun için Sarayönü MYO Tohumculuk Programının öğrenci alımına başlamasının şart olduğunu söyledi.

Tohumculuk Sektöründe sadece Konya’da 180 üzerinde firma olduğunu belirten Bağcı, son dönemlerde her sektörde olduğu gibi tohumculuk ve fidancılık sektöründe de işi bilen ara eleman sıkıntısı yaşandığını, böyle giderse firmaların ara eleman problemini çözmek için yurtdışından personel getirmek zorunda kalacağını belirtti.

GEREKEN DONANIMA SAHİBİZ

Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu’nun tohumculuk teknolojisinde gerekli donanıma ve akademik personele sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Bağcı, “Yüksekokulumuz Tohumculuk Teknolojisi Programında 1 adet Profesör, 1 adet Doçent ve 1 adet Dr. Öğretim Üyesi bulunmaktadır.

Akademik personelimizin yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası yurt dışı deneyimi bulunmaktadır.

Yüksekokulumuz 140 dekar uygulama ve araştırma arazisinde, sera, laboratuvar vb. alanlarımızda öğrencilerimizin katılımıyla tohumculuk faaliyetleri yapılmakta ve farklı bilimsel araştırmalar da yürütülmektedir.

Ayrıca Yüksekokulumuzun bulunduğu Konya, son zamanlarda tohumculuk sektöründe gösterdiği gelişmelerle de ülkemizin “Tohumculuk Üssü” olarak nitelenmektedir.

Konya’da faaliyet gösteren 180 özel sektör tohumculuk firmasının yanında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı ve tohumluk üretiminde önemli bir yere sahip Altınova, Gözlü ve Konuklar Tarım İşletmeleri de ilimizde bulunmaktadır” dedi.

EK KONTENJANLARDA UMUDUMUZU KORUYORUZ

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih yapmayan öğrencilerin ek kontenjanda bölümü seçebilmeleri için tohumculuk teknoloji programlarının aktif hale getirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Bağcı, “Sarayönü tarım ve hayvancılık kenti. Burada eğitim gören öğrencilerimizin birçoğu zaten kendi tarlalarında çalışan bireyler. Meslek Yüksek Okulu’nda işin detayını öğrenmeye geliyorlar. Şu anda Organik Tarım bölümümüz de 31 kontenjanın tamamı dolmuş durumda. Tohumculuk ve fidancılık bölümleri açılırsa bu bölümlerin de kontenjanları çok kısa bir süre içerisinde dolacaktır.

Gereken görüşmeleri sağlıyoruz. Tohumculuk Teknolojisi Programının 2023-24 Yükseköğrenim Programları ve Kontenjanları Ek Tercih Kılavuzunda yer almasını ve programın öğrenci alımına açılmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri