Karakaş, kariyerindeki deneyimlerini ve karşılaştığı engelleri öğrencilere anlatırken, azim ve disiplinin başarıya giden yoldaki kritik rolüne dikkat çekti.
Öğrencilik yıllarında yaşadığı deneyimlerden bahseden Karakaş, “Türkçe öğretmenimin beni incitmesinden dolayı Türkçe sorularını çözmedim. O yıllarda Uzay Mühendisliği Bölümü olmadığı için Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümüne yerleştim.
En büyük hayalim olan uzay mühendisi olabilmek için Türkiye’de matematik, fizik ve kimya alanında aynı anda 3 yan dal yaptım. Mühendislik dersleri de alarak Türkiye’nin ilk uzay mühendisi olmaya hak kazandım” dedi.
Kariyerinde önemli bir dönüm noktası yaşadığını belirten Karakaş, bir toplantıda üç ay boyunca çözülemeyen üç cisim problemini sadece 15 dakika içinde çözerek, bu başarısının ardından TÜBİTAK SAGE'nin A takımına katıldığını açıkladı.
Akademik eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra TÜBİTAK SAGE'de görev almaya başlayan Karakaş, savunma sanayi projelerinde önemli roller üstlendi. Türkiye'nin uzun menzilli ilk seyir füzesi olan SOM'un arayıcı başlığını dünyada ilk kez geliştirdiğini paylaşan Karakaş, ayrıca İHA ve SİHA'ların fizibilite çalışmalarına da katkı sağladığını belirtti.
Doğuştan gelen fiziksel engellerine rağmen hiçbir zaman pes etmediğini vurgulayan Karakaş, 9 yaşında yürümeye başladığını ve kendisi için yıllar süren bir çabanın başkaları için yalnızca birkaç saniyelik bir hareket olduğunu söyledi. Sözlerini Mustafa Kemal Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir” sözüyle noktalayan Karakaş, gençlere seslenerek “İmkansız diye bir şey yoktur, sadece birazcık zaman alır” ifadeleriyle azmin önemini bir kez daha vurguladı.