Artan işsizlik, gençlerin emeğinin karşılığını alamaması ve ekonomik güçlükler gibi nedenlerle Türkiye’de gelecek görmediği için Avrupa ülkelerine giden gençlerin sayısını Almanya'nın Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) açıkladı. BAMF’a göre Türkiye, başvuruların yapıldığı ülkeler arasında Suriye ve Afganistan'ın ardından 27 bin 494 başvuruyla üçüncü sırada yer aldı.
Federal Göç ve Mülteciler Dairesi tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 yılının ilk 10 ayında Almanya’ya toplam 217 bin 780 iltica başvurusu yapıldı. İlk kez yapılan iltica başvurularının sayısı ise 199 bin 947 olarak kaydedildi. Geçen yıl ocak-ekim dönemindeki ilk kez yapılan iltica başvuru sayısı 267 bin olmuştu.
DW Türkçe'nin haberine göre, başvurunun yapıldığı ülkeler sıralamasında, 27 bin 494 başvuru ile Türkiye, Suriye ve Afganistan'ın ardından üçüncü sırada yer aldı. Ocak-ekim döneminde Suriye'den toplam 68 bin 842, Afganistan'dan ise 32 bin 62 başvuru yapıldı. Türkiye'yi takip eden Irak'tan toplam 8 bin 2 başvuru, beşinci sıradaki Somali'den ise 6 bin 991 başvuru gerçekleşti.
TÜRKİYE'DEN SADECE EKİM AYINDA 3 BİNE YAKIN BAŞVURU YAPILDI
Bu yılın ekim ayında ise toplam 19 bin 785 iltica başvurusu kayıtlara geçti. Ekim'de, başvurunun yapıldığı ülkeler sıralamasında Türkiye 2 bin 726 başvuru ile ikinci sıraya yerleşti. İlk sırada 7 bin 543 başvuru ile Suriye, üçüncü sırada ise 2 bin 320 başvuru ile Afganistan yer aldı.
BAMF'ın açıklamasına göre, ocak ayının başından ekim ayı sonuna kadar toplam 253 bin 970 başvuru karara bağlandı, bu başvuruların yüzde 45,7'si kabul edildi. Bir önceki yılın aynı döneminde ise 216 bin 603 başvuru karara bağlanmıştı.
ALMANYA'YA İLTİCADA DÜŞÜŞ VAR
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, iltica başvurularındaki düşüşü "İltica sayılarındaki belirgin düşüş eğilimi sürüyor. Ekim 2024, Ekim 2023 ile karşılaştırıldığında yüzde 35 düşüş var. Bu keskin bir düşüş ve önemli bir rahatlama sağlıyor" sözleri ile değerlendirdi. Faeser, geçen yıla göre sınır dışı işlemlerinin de yüzde 22 arttığına dikkati çekti.
"Bu, düzensiz göçü sınırlandırmak için girişimlerimizin etkili olduğunu gösteriyor" diyen Sosyal Demokrat Partili (SPD) Bakan Faeser, Almanya'nın bütün kara sınırlarındaki kontroller, geri göndermeleri kolaylaştıran yasal düzenleme, iltica sürecinin dijitalleşmesi ve personel sayısının artırılması ile belirgin bir değişimi sağladıklarını ifade etti. Almanya, düzensiz göçle mücadele ve iç güvenliğin artırılması hedefiyle eylül ayı ortasından itibaren bütün kara sınırlarında kontroller uygulamaya başlamıştı.