Sarayönü Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi ortaklığında Ladik mahallesinde, Başhüyük mahallesinde ve Çeşmelisebil mahallesinde kapalı devre sulama sistemleri hayata geçirilecek. Bu mahallelerde bulunan göletlerden yararlanılarak gerçekleştirilecek kapalı devre sulama sistemleri ile üç mahallede toplam 8 bin 980 dekar alan sulanabilecek. Proje bu yıl içerisinde hayata geçirilerek çiftçilerin kullanımına sunulacak. Kapalı devre sulama sistemlerinin kurulacağı bölgelerde proje çiftçilere çok büyük katkı sağlayacak. Kapalı devre sulama sistemi ile su kullanımında da büyük tasarruf sağlanacak. Proje kapsamında söz konusu mahallelere yaklaşık olarak toplamda 7 milyon 100 bin liralık yatırım gerçekleştirilecek.
Sarayönü'nde belirlenen üç mahalleye kapalı devre sulama sistemi kurulacak. Ladik, Başhüyük ve Çeşmelisebil mahallelerini kapsayan proje için bu mahallelerde bulunan göletlerden yararlanılacak. Vahşi sulamanın önüne geçecek olan ve önemli bir su tasarrufuna da imkan sağlayacak proje ile 8 bin 980 dekar alan sulanabilecek.
Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, bu yıl içerisinde gerçekleştirilerek çiftçilerin kullanımına sunulacak proje ile ilgili olarak bilgi verdi.
8 bin 980 dekar sulanacak
Belirlenen bölgelerde sulama konusunda yeni bir dönem başlayacağını anlatan Nafiz Solak, "Konya Büyükşehir Belediyesi Tarım Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen sulama projeleri kapsamında Sarayönü'nde Ladik mahallesi, Çeşmelisebil mahallesi ve Başhüyük mahallesinde kapalı devre sulama projesini hayata geçireceğiz. Üç mahallelerde bulunan göletler vasıtasıyla yapılacak olan kapalı devre sulama sistemleri bu yıl içerisinde tamamlanıp kullanıma geçecek. Bu proje ile Ladik mahallemizde 673 hektar, Büşhüyük mahallemizde 110 hektar, Çeşmelisebil mahallemizde 115 hektarlık yani toplamda 8 bin 980 dekar alan bu proje sayesinde sulanabilecek." dedi.
Sulama sorununa çözüm
Kapalı devre sulama sistemlerinin çiftçilere büyük katkı sağlayacağına değinen Solak, şöyle konuştu: "Ladik, Başhüyük ve Çeşmelisebil mahallelerinde kapalı sulama tesisinin tamamlanmasının ardından sulu tarım yaklaşık 9 bin dekarlık alana yayılacak. Bugüne kadar hiç sulanmamış tarım arazileri suyla buluşacak. Sulama sorununun ortadan kalkmasıyla verim ve kazanç yükselecek. Üretim alışkanlıkları değişerek çeşitlenecek ve gerçekleştirilecek üretime göre istihdam artabilecek. Su, mahallelerde bulunan göletlerden pompalar yardımıyla inşa edilecek havuzlara aktarılacak. Havuzlarda biriken su, borularda 9 bin dekarlık araziye taşınacak. Su alım vanalarıyla tarlalara dağıtılacak olan su sulama sistemine bağlanacak."
Büyük tasarruf sağlıyor
Su kaynaklarının insanoğlunun sahip olduğu en değerli kaynak olduğunu vurgulayan Nafiz Solak, "Artık ülkemizin her yerinde hayata geçirilen sulama projelerinde kapalı sistem sulama sistemleri tercih ediliyor. Tercih edilen bu sistemler sayesinde klasik sulama metotlarına oranla yaklaşık yüzde 30 tasarruf sağlanıyor. Sarayönü olarak bizim bölgemizde su kaynakları bakımından sıkıntı yaşayan bir bölge. Bu suları kullanırken de en tasarruflu sulama sistemi ne ise onu kullanmalıyız. Bu noktada çiftçilerimizin de bilinçli olarak hareket etmesi gerekiyor. Sadece bugünü düşünmek geleceğimiz için felaket olabilir. Bu yüzden geleceğimizi de düşünerek su kaynaklarımızı en verimli nasıl kullanabiliriz; bunu düşünmemiz gerekiyor."
7 milyonluk yatırım
Söz konusu mahallelerin önemli yatırımlar alacağını kaydeden Solak, "Toplam maliyeti yaklaşık olarak 7 milyon 100 bin liraya mal olacak proje kapsamında Ladik mahallesi 4 milyon, Çeşmelisebil mahallesi 2,2 milyon, Başhüyük mahallesi 900 bin liralık yatırım alacak. Çeşmelisebil mahallemizde ayrıca zeminin geçirgenliğini önlemek için gereken çalışmalar gerçekleştirilecek. Projenin bölgenin tarım ve hayvancılığına büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Halkımıza ve çiftçilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Konya Büyükşehir Belediyemize de teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.