Üreticinin küpe mağduriyeti

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin küpelemeden dolayı üreticileri mağdur ettiğini söyledi.Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin üzerine...

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin küpelemeden dolayı üreticileri mağdur ettiğini söyledi.

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin üzerine düşen görevi yerine getirmediğini anlatan Erdoğdu yaptığı açıklamada, "Konya Damızlık Birliği küpesi düşen hayvanları ve buzağıları küpelemekle yükümlü. Üreticiler doğan buzağıları Damızlık Birliği'ne bildirir. Damızlık birliği de 3 ay içerisinde gelip küpeyi takmak zorundadır. Ama 6 ay, 1 yıl geçip de hayvanı küpelenmeyen üreticilerimiz var. Hele düşen küpeyi yenilemeye hiç gelmiyorlar. Küpeleme yapılmadığı için aşılama da yapılamıyor. Aşılar küpe numarasına göre istenip yapıldığı için İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü aşılamayı gerçekleştiremiyor. Küpe takılmadığı ve aşı yapılmadığı için üreticilerin buzağı desteklemesi çıkmıyor. Vatandaş mağdur oluyor. Zaten zor durumdaki üretici buzağı başına 350 ila 500 TL destekten mahrum oluyor." dedi.

Üreticilerin birçok mağduriyet yaşadığı kaydeden Mustafa Erdoğdu, "Hayvanını satacak olanlar da küpe olmadığı için satamıyor. Aşılama yapılmadığı için bulaşıcı hastalıkların da yayılma tehlikesi var. Aşılama yapılamadığı için buzağı kayıpları da yaşanabilir. Damızlık birliği asıl işini yapmak yerinde süt toplama derdine düşmüş durumda. Devlet buzağı kayıplarının en aza indirilmesi için mücadele ederken bunlar devlet politikalarına hainlik yapıyor. Bu mağduriyetler bir değil, iki değil. Daha başka mağduriyetler de var. Gelip taktıkları küpenin kaydı başka illerde çıkıyor. Mesela küpesi burada takılan hayvanın kaydı Urfa'da çıkıyor." şeklinde konuştu.

Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünü göreve davet eden Erdoğdu, şöyle konuştu: "Damızlık Birliği'ne bu yetkiyi veren Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü. İsteseler bu sorunu çözebilirler. Üreticilerimiz şikayet dilekçeleri ile başvuruyor ama dilekçeler nedense kayboluyor. Çiftçilerimiz çift dilekçe ile Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne müracaat edip bir dilekçeyi kabul numarasıyla geri alıp işlerini takip etsinler. Bunun yanında Bimer'e ve Cimer'e şikayet mesajları göndersinler."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri