Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şehre asırlık hizmet verecek bir yatırıma imza atıyor.
Uğur başkan İnşaat Mühendisi
Yapılan çalışmalarda denetim gücü yüksek bir isim.
Denetim çok mu önemli?
Eğer asırlık projeler yaptırıyorsanız önemini ileriki yıllarda anlarsınız.
Uğur başkan beraberin de Ulaşım Daire Başkanı Hasan Görgülü ile birlikte KONYARAY Banliyö Hattı, Sanayi işyerleri yatırımlarını yerinde göstermek için şehri gezdirdi.
Larende Caddesi esnafının taşındığı iş yerleri ile Eski sanayi ve Karatay Sanayinin taşınacağı 3 bine yakın işyerlerini gördük. Mart ayından sonra eski sanayi esnafı da modern yapıya kavuşan yeni yerlerine taşınacak gibi.
Dile kolay 4 bine yakın yeni iş yeri. Alt yapısı üst yapısı ayrı bir emek. Yerinde görünce yatırımın büyüklüğünü anlıyorsunuz.
Duymakla, görmek çok farklı.
Ama ben bugün en az 100 bin kişiyi yakından ilgilendiren bu yatırımdan bahsetmeyeceğim. Sadece bu iş yerlerine de kolay ulaşım imkanı sağlayacak şehrin, trafik yoğunluğuna kesin çözüm oluşturacak KONYARAY Banliyö Hattı yatırımı ile ilgili gördüklerimi paylaşacam.
En son söyleneni en başta aktarayım. Bu proje tüm Konya’yı demiryolu ile çevreliyor. Necmeddin Erbakan Üniversitesi ve Hastanesi ile, Şehir Hastanesi, Selçuk Üniversitesi ve Hastanesi, Konya Teknik Üniversitesi, Beyhekim Sağlık Kompleksi, Ardıçlı TOKİ ler, Stadyum, Organize Sanayi Bölgeleri, Hava alanı, Alaaddin, Karatay Üniversitesi, Adliye bağlantıları ile sadece araç trafiğini azaltmayacak, bisiklet ve yaya yollarına da ön açacak. Şehri araçların egzozundan çıkan yakıt kirliliğinden de bir nebze kurtaracak.
Yani anlayacağınız Konya’nın bir ucundan diğer ucuna, bir köşesinden diğer köşesine uzak yer kalmayacak.
Uğur başkanın proje ile ilgili anlattıkları da şöyle.
“Şehir Hastanesi ile yeni sanayi işyerlerinin bulunduğu ilk etabı 11.1 km olan güzergahta ray döşeme çalışması hızla devam ediyor. Yaklaşık 2 kilometrelik ray döşeme işlemini tamamlamış durumdayız. Geri kalan 9 kilometreyi Aslım Caddesi’nde tamamlamış olacağız.
Bu hat Stadyum güzergahı dahil Beyhekim Hastanesine kadar uzanacak. Toplam uzunluk 21 km.
KONYARAY 3 etaptan oluşan bir iş. Şu anda 1. Etapta yoğun şekilde çalışıyoruz. Meram Gar’dan başlayıp Kayacık Lojistik Merkezi’ne kadar olan 19.7 kilometrelik kısımda inşaat işleri yüzde 60 seviyesine geldi. Meram Gar’dan bindiğinizde ilk etapta Kayacık Lojistik Merkezi’ne kadar, sonra Pınarbaşı ve Organize Sanayi Bölgesi’ne kadar olan bir hatta yolculuk yapma imkanına kavuşmuş olacağız. Hedefimiz 2027 yılında vatandaşlarımızın kullanımına açmak.
KONYARAY yaklaşık 50 kilometrelik bir hattan oluşuyor. “Şu anda Konya’da çalışan raylı sistem hattı 27 kilometre. Dolayısıyla sadece bu yıl yapımına devam ettiğimiz ve başladığımız projeler bile Konya tarihinde bugüne kadar yapılan tüm raylı sistem hattının 2 katı büyüklüğünde.
Hedefimiz bu dönemin sonunda raylı sistem hatlarını tüm güzergahları kapsayacak şekilde 105 kilometreye tamamlamak. Böylece Konya toplu ulaşımda çok önemli bir mesafe kat edecek. Mevcut raylı sistem hattına tam 4 kat ilave ederek bütün hastaneleri, sanayi bölgelerini, üniversiteleri ve şehir merkezini bağlayacağımız bir raylı sistem hattına kavuşmuş olacağız.”
En son mu?
KONYARAY Ulaşım da Konya’nın bir markası olacak.