Sağlık Bakanlığı'na bağlı ikinci ve üçüncü basamak hastanelerde hastaların uzaktan muayene edilebilmesine olanak sağlayacak yeni dönem yarın başlıyor.
Uzaktan hasta muayene sistemi, ilk olarak pandemi döneminde karantinadaki hastalar için uygulandı. Sağlık Bakanlığı’nın 2022 yılında konuyla ilgili yayımladığı yönetmelikle Bakanlıktan izin alan ve teknik altyapıya sahip hastanelerin uzaktan sesli ve görüntülü hasta muayene yapabilmesinin önü açıldı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise geçtiğimiz ay Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) değişikliğe giderek, uzaktan hasta değerlendirmeye yönelik sağlık hizmetlerinin bedellerini karşılama kararı aldı. Tebliğ 22 Mayıs 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. SGK’nın uzaktan muayene hizmetlerini karşılama kararı ile özellikle yaşlı, yatalak ya da engelli hastaların muayene olmaları kolaylaşacak.
NASIL UYGULANACAK?
Uzaktan muayene bedellerinin karşılanabilmesi için Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) randevu almak gerekecek.
Aynı hastanede aynı hasta için günde en fazla bir adet uzaktan muayene bedeli SGK tarafından karşılanacak. Uzaktan muayenede yazılan ilaçlar SGK ile anlaşmalı eczanelerden temin edilebilecek.
Bir hastanenin SGK’ya fatura edeceği uzaktan muayene sayısı, hastanede o gün tüm branşlardaki ayaktan muayene sayısının yüzde 15’ini aşamayacak.
SGK, hastanın aynı hastaneye (acil servise başvurular hariç) aynı uzmanlık dalı için on gün içinde yapılacak yeni uzaktan muayene bedellerini karşılamayacak.
ÜNİVERSİTE VE ÖZEL HASTANELER KAPSAM DIŞI BIRAKILDI
SGK şimdilik sadece Sağlık Bakanlığına bağlı ikinci ve üçüncü basamak hastanelerden verilen uzaktan muayene bedellerini karşılayacak. Devlete ait veya vakıf üniversiteleri ile alt yapılarını tamamlayarak uzaktan muayene hizmeti vermekte olan özel hastaneler kapsam dışında bırakıldı.
Sağlık Bakanlığına bağlı ikinci basamak hastaneler eğitim ve araştırma hastanesi olmayan devlet hastaneleri ve dal hastaneleri ile bu hastanelere bağlı semt poliklinikleri, entegre ilçe hastanelerinden oluşuyor. Üçüncü basamak ise Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri ile bu hastanelere bağlı semt poliklinikleri. Tüm şehir hastaneleri üçüncü basamakta yer alıyor.
UZAKTAN MUAYENE HASTANIN TERCİHİNE BIRAKILACAK
Sağlık Bakanlığının Uzaktan Sağlık Hizmetinin Sunulmasına Dair Yönetmeliği 2022 yılında yürürlüğe girdi. Uzaktan sağlık hizmeti sunan ve sunacak sağlık tesislerinin uyması gereken usul ve esasların belirlendiği yönetmeliğe göre, uzaktan sağlık hizmeti sadece gerekli bilişim teknoloji altyapısına sahip, Sağlık Bakanlığınca izinli hastanelerde sunulabilecek.
Hasta uzaktan muayeneye zorlanamayacak, kendi tercihine bırakılacak. Teknolojiyi kullanma konusunda yeterli beceriye ve teknik altyapıya erişimi olmayan hastalar uzaktan muayene edilemeyecek.
İLAÇ REÇETELENDİRMESİ YAPILABİLECEK
Uzaktan muayeneler uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilecek ve tedaviye yönelik e-reçete ile ilaç yazılabilecek. SGK, aynı hastaneye (acil servisler hariç) aynı uzmanlık dalı için on gün içinde yapılan yeni uzaktan muayene bedellerini karşılamayacak. Ayrıca, doktorlar hastalar için e-rapor da düzenleyebilecekler.
Uzaktan sağlık hizmeti talep eden hasta, sistemin elverdiği ölçüde muayene edilebilecek. Kişinin tıbbi gözlem, izlem ve takibi ile değerlendirmesi yapılabilecek, teşhis edilmiş hastalıkları kontrol edilebilecek ve kişiye tıbbi danışmanlık verilebilecek. Gerekli durumlarda kişiye bir hastaneye giderek yüz yüze muayene olması önerilecek.
Hastalıkların uzaktan takibi için hastanın kan şekeri ve kan basıncı gibi klinik parametreleri değerlendirilebilecek, tedavisi ve ilaç reçetelendirilmesi sağlanabilecek. Sağlığın korunmasına ve takibine, sağlıklı yaşamın desteklenmesine, psikososyal destek hizmetlerinin sağlanmasına yönelik hizmetler verilebilecek.
Uzaktan muayene öncesi hastanın boy, kilo, bel çevresi, açlık kan şekeri, tansiyon ölçümlerine ait sonuçları hazırlaması gerekecek.