Uzmanı uyardı: 30 yaş üstündeyseniz ‘Sessiz katile’ dikkat!

Bazen hiç semptom göstermeden organ hasarlarına kadar yol açabilen sinsi hastalık, özellikle 30 yaş üstündeki bireyleri tehdit ediyor. Bu belirtiler varsa siz de risk altında olabilirsiniz. İşte sessiz katil olarak bilinen o hastalığın en sık görülen belirtileri...

Türkiye'de 30 yaş üstü bireylerin yaklaşık yüzde 30’unda, 40 yaş üstündeki nüfusun ise yaklaşık yarısında görülen ve sinsi seyreden o hastalık, toplumun büyük kesimini tehdit ediyor. Uzmanlar, ‘sessiz katil’ adını verdikleri hastalık için “Gerekirse yaşam tarzınızı değiştirin” diyor.

‘Kan basıncının normal değerlerinden daha yüksek olması’ olarak açıklanan hipertansiyon (HT), son yıllarda birçok insanı pençesine almış durumda. Yaşam biçimi ve beslenme alışkanlıklarının yanı sıra stresin de etkili olduğu tansiyon rahatsızlığının bazen hiç semptom göstermeden organ hasarlarına yol açabildiğini dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Sönmez, hipertansiyon hakkında açıklamalarda bulundu.


"BELİRTİLERİ GİZLİ SEYREDEBİLİR"

Sıklıkla baş ağrısı (başın arkasına vurur tarzda), baş dönmesi, gözde kızarıklık, burun kanaması, flashing (yüzde kızarıklık), gece sık idrara çıkma şeklinde belirtiler gösterdiğine dikkat çeken Sönmez, hipertansiyon tanısında doktor kadar hastanın da yapması ve dikkat etmesi gerekenler olduğunu söyledi.

Dr. Sönmez, "Birçok hastalıkta laboratuvar ve radyolojik olarak tanı konulabilirken hipertansiyon, ev ve ofis ortamında yapılan haftalık tansiyon takiplerinin ortalamasına bakılarak teşhis edilir. Normal kan basıncı 90/60 ile 120/80 aralığında olmalıdır. Anlık stres ve fiziksel aktivite durumunda kan basıncının sempatik aktivite artışı nedeniyle, aynı nabız gibi yükselmesi normaldir. Ancak bu yükseklik kısa sürelidir ve çoğunlukla tedavi gerektirmez" diye konuştu.


"YAŞAM TARZI DEĞİŞTİRİLMELİ"

Artmış kan basıncının 120-139/80-89 aralığında olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Sönmez, "Bu hasta grubu da tıpkı hipertansiyon hastaları gibi yakın takip edilmeli, yaşam tarzı değişikliğine gidilmelidir. Ek risk faktörlerinin olması (diyabet, kalp-damar hastalıkları, böbrek yetmezliği gibi), ilaç tedavisinin başlanmasını gerektirebilir. Hipertansiyonda ise istirahatte bile hastanın kan basıncı 140/90'ın üzerindedir. İlaç tedavisi ve yaşam tarzı değişikliği birlikte planlanmalıdır.

Hipertansiyonda yaşam tarzı değişikliği egzersiz, gerekirse kilo verme, stres yönetimi, tuz kısıtlaması, sigara bırakılması, alkol kısıtlaması ve DASH diyetini içerir. Hipertansif kriz ise kan basıncının 180/120 üzerinde olması durumudur. Acil tedavi gerektirir. Hastanın mümkünse acil servise başvurması gerekir" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri