Uzmanı uyardı: Çocuk parkları tehlike saçıyor

Uzmanlar, çocukların uğrak yerlerinin başında gelen oyun parklarının aslında çok da masum olmadığını, bakımı yapılmayan ve düzenli dezenfekte edilmeyen oyun alanlarının tehlike saçtığını vurguladı

Yaz aylarında çocuklar kadar nefes almak ve yeşil alanlarda vakit geçirmek isteyen yetişkinler de parkları tercih ediyor. Ancak, çocuk parklarının sanıldığı kadar masum olmadığı ortaya çıktı.

Çocukların doyasıya oyun oynayıp eğlendiği, sosyalleştiği ve doğanın keyfini çıkardığı parklar miniklerin hem fiziksel hem de psikolojik gelişimi için önem arz ediyor. Uzmanlar, çocukların teknoloji bağımlılığından kurtulmaları için parkların önemine dikkat çekerken, güzel vakit geçirilen bu alanların bir tehlikesine de dikkat çekiyor.

Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, zannedildiği kadar masum olmayan oyun parkları ile ilgili ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu. Alver, "Açık hava ortamlarında güvenli görülen oyun parklarında, dolaylı kontaminasyon ve yetersiz bakım nedeniyle çocuklar ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilir" dedi.

Ebeveynlere çocukların sağlığını korumak için dikkat etmesi gereken hususları anlatan Alver, “Parklar pek çok nokta indirekt kontaminasyon riski taşıyor. İndirekt kontaminasyon enfekte bireyle direkt temas etmeden çocukların oyun alanlarındaki temas ettiği yapılar (salınacak, kaydırak, tahterevalli ve tutunma alanları) aracılığı ile dolaylı yoldan enfekte olmalarıdır. Bu konuda ebeveynler önlem almazsa çocuklar temas yoluyla bulaşan pek çok bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarına yakalanabilir” ifadelerini kullandı.

"BAKIMI YAPILMAYAN PARKLAR TEHLİKE SAÇIYOR"

Alver, aynı zamanda bakımı yapılmayan çocuk oyun alanlarından paslı çivi, demir ve kırık cam malzemelerin çocuğu yaralaması ve deri bütünlüğünü bozması ile tetanoz, kuduz başta olmak üzere kan yoluyla bulaşan diğer enfeksiyonların bulaş riskinin de göz ardı edilmemesi gerektiğine değindi. Alver, “Bu nedenle yaralanmalara bağlı gelişebilecek enfeksiyon risklerine karşı çocuk oyun alanlarının bakımı ve dezenfeksiyonunun düzenli yapılması gerekmektedir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Diğer yandan kedi, köpek, fare, kirpi gibi hayvanların çocuk oyun alanlarına dışkı yoluyla Toxoplasma gondii başta olmak üzere pek çok bağırsak parazitini bulaştırdığını söyleyen Ada Alver “Çocukların kum ve toprakla teması sonrası ellerini ağzına götürmesi neticesinde bu bağırsak parazitleri fekal-oral yolla çocukların bağırsaklarına yerleşerek karın ağrısı, şişkinlik, ishal, halsizlik gibi belirtilere neden olmakta ve tedavi edilmezse daha ciddi semptomlara neden yol açabilmektedir” diye konuştu.

İpek Ada Alver son olarak tavsiyelerde bulunduğu konuşmasını şu şekilde sonlandırdı:

Çocuklar oyun parklarında oynadıktan sonra özellikle el hijyenine dikkat etmeli, sık sık banyo yaptırılmalı, ellerin ve yere düşen emziklerin dezenfekte edilmeden direkt ağza teması engellenmeli, mümkünse parkta giydiği kıyafetler ayrı olacak şekilde daha yüksek sıcaklıklarda yıkanmalı, paslı çivi batması ya da cam kesmesi gibi yaralanma durumlarında pansuman yapılmalı ve bu tarz yaralanmalarda en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek yara bakımının yanında tetanoz ve kuduz riskine karşı koruyucu önlemler alınmalı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Hayatın İçinden Haberleri