Uzmanlar uyardı: Uzun süre oturmak kalp krizi sebebi

Oturma süreleri üzerine yapılan araştırmalar, uzun süre oturmanın kalp krizi gibi önemli hastalıklara davetiye çıkardığını gösterdi. Peki günde en fazla kaç saat oturmak gerekir? Uzun süre oturmayı önlemek için ne yapılabilir? İşte ayrıntılar…

Pandemi ile yaygınlaşan uzaktan çalışma, bazı mesleklerde oturma sürelerinin uzamasına neden oldu. Bilim insanları, aşırı oturmanın ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini belirledi.

Bilim dünyası ve sağlık çalışanları uzun süre oturmanın bedene olan etkilerini yıllardır araştırıyor. Bu konu her ne kadar pek çok kişi tarafından önemsenmese de araştırmalar oturarak geçirilen sürenin, yaşam kalitesi ve genel sağlık üzerinde büyük bir etkisi olduğunu gösteriyor.

Yeni bir araştırma, aşırı oturmanın zararlı etkilerinin fiziksel aktiviteyle tamamen telafi edilemeyebileceğini, bu eylemin kalp sağlığı riskini artırdığını ve egzersizin bu riski tamamen ortana kaldıramadığını ortaya çıkardı.

GÜNDE 10 SAATTEN FAZLA OTURMAK KALP SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi'nde davranış tıbbı doçenti Dr. Keith Diaz, "Bu çalışma, büyük örneklem büyüklüğü ve metodolojisi sayesinde oturmanın etkilerini araştırmada özellikle yardımcı oldu" diyor.

Araştırmada, bir hafta boyunca hız ölçer takan yaklaşık 90.000 kişinin verileri incelendi. Katılımcıların hareketsiz ve aktif zamanları, ilerleyen yıllarda inme, kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi kardiyovasküler hastalık teşhisleriyle karşılaştırıldı. Sonuçlar, daha fazla hareketsiz zamanın kardiyovasküler hastalık riskini artırdığını ve günde 10,6 saatten fazla oturmanın zararlı olabileceğini gösterdi.

Dr. Ajufo, "Mümkün olduğunca çok insanın günde 10,6 saatten fazla oturmaktan kaçınmasını tavsiye ederiz" diyor. "Bu kesin bir sınır olmamakla birlikte, yönergeler ve halk sağlığı müdahaleleri için makul bir başlangıç noktası olduğunu düşünüyoruz."

OTURMAK NEDEN ZARARLI?
Araştırmanın bazı sınırlamaları bulunuyor. Veriler, büyük ölçüde Beyaz ve Avrupa kökenli bireylerin yer aldığı İngiltere Biobank'tan alındı. Bu da sonuçların ABD nüfusunu tam olarak temsil etmeyebileceği anlamına geliyor. Ayrıca çalışma gözlemsel bir nitelik taşıyor. Yani oturmanın kalp hastalığına doğrudan neden olduğunu kanıtlayamıyor, sadece ilişki kurabiliyor.

Dr. Diaz, "Günün büyük bir kısmını oturarak geçirmenin olumsuz etkileri mantıklı" diyor. Kaslar, kandaki şeker ve yağ seviyelerini düzenlemede kritik bir rol oynuyor ve bu işlevlerini yerine getirebilmek için harekete ihtiyaç duyuyorlar. "Hareket molaları vermek, kaslarınıza işlerini yapmaları için gereken uyarıyı sağlar ve bu çok zaman almaz" diye ekliyor.

AYAKTA DURMA MASASI ÇÖZÜM DEĞİL
Ofiste tüm gün oturmak ve işe gidip gelirken hareketsiz kalmak, günlük oturma süresinin hızla 10,5 saate ulaşmasına neden olabilir. Dr. Diaz, çözümün ayakta durma masası kullanmak olmayabileceğini belirtiyor. "Ayakta durmak, oturmaktan farklı olsa da hareketsiz bir pozisyonda kalmak kaslarınıza gereken hareketi sağlamaz" diyor.

Alternatif olarak, bir bisiklet veya yürüyüş bandı masası kullanabilir ya da kısa toplantıları yürüyüş sırasında yapmayı deneyebilirsiniz. Önemli olan, gününüze ve programınıza uygun bir şekilde hareket eklemek. Dr. Diaz, her yarım saatte bir veya bir görevi tamamladıktan sonra birkaç dakikalık yürüyüşler yapmayı öneriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri