Tatili fırsat bilen vatandaşlar yaz aylarının sıcak günlerini rahat geçirmek amacıyla havuz ve denizlere akın etti. Ancak, deniz ve havuzlardaki yoğunluk acil servislerde ateş, mide bulantısı, kusma ve ishal vakalarında artışa neden oldu.
Uzmanlar, nem ve sıcaklıkların artmasıyla birlikte, havuz ve denizlerden bulaşan bakteriyel ve viral enfeksiyonlarda ciddi bir artış yaşandığını belirterek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Temizliğinden emin olunmayan su kaynaklarına girilmemesini öneren uzmanlar, “Aksi taktirde sonuçları ağır olabilir” dedi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, kirli sularda en yaygın hastalık etkeninin Escherichia coli (koli basili) olduğunu belirterek, bu bakterinin bazı alt türlerinin hayati tehdit oluşturabilecek hastalıklara yol açabileceğine dikkat çekti.
“SU KALİTESİ DÜZENLİ OLARAK KONTROL EDİLMELİ”
Hastanelerin acil servislerine ateş, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetlerin artması üzerine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Balık, havuz ve deniz suyunda koli basili tespit edilmesi durumunda, bu suların dışkı ile kontamine olduğu anlamına geldiğini vurguladı. Su kalitesinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Balık, "Havuzlarda günlük klorlama kontrolü yapılmalı" önerisinde bulundu.
“ÇİĞ SEBZE MEYVELERİ İYİ YIKAYIN”
Yaz aylarında yiyecek ve içeceklerde hijyen zincirinin bozulmasının, mide bağırsak enfeksiyonlarını artırabileceğine işaret eden Prof. Dr. Balık, çiğ sebze ve meyvelerin iyi yıkanmasının önemini hatırlattı. Balık ayrıca, gıda zehirlenmesi riskini azaltmak için bozulduğundan şüphelenilen hiçbir gıdanın tüketilmemesi gerektiğini kaydetti.
“EL HİJYENİNE DİKKAT”
Prof. Dr. Balık, yaz boyunca ellerin bol sabunlu suyla yıkanmasının önemini hatırlatarak, yemek yemeden veya sigara içmeden önce ellerin mutlaka yıkanmasını önerdi. Bu basit önlemler, yaz aylarında sağlık risklerini minimize etmek için hayati önem taşıyor.