Uzmanlardan öneri: Diyabetin çaresi kahvaltı

Uzmanlar, diyabetli kişilerde kan şekeri düzeyinin normal sınırlarda gitmesini sağlamak için kahvaltının önemine işaret ediyor. Peki diyabeti önlemek için kahvaltı sofrasında neler bulunmalı, neler yenmeli? İşte ayrıntılar…

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, dünyada giderek artan ciddi bir sağlık sorunu haline geldi. Uzmanlar, Tip 2 diyabet hastalığının sağlıklı bir kahvaltı ile engellenebileceğini, diğer bütün diyabet türleri için de komplikasyon oluşumunu önlediğini vurguladı.

Kan şekeri, bütün gece boyunca düşük seyreder ve kahvaltı ile normal değerlere ulaşır. Vücut ne kadar uzun süre aç kalırsa kan şekeri o kadar düşmeye başlar ve sonrasında glikojen depolarından kana şeker salınımı ile hızlı yükseklikler olabilir. Bu nedenle kahvaltı vücudun gece boyunca düşük giden kan şekerinin düzenlenmesi için olmazsa olmaz öğündür.
Doğru beslenme diyabetliler için bir tedavi şekli. Bu sebeple kahvaltı başta olmak üzere diğer öğünlere de önem vermek gerekiyor.

KAHVALTI DEĞERLERİ DENGELİYOR
Diyabetliler, kan şekerlerinin normal seviyede kalması için ne yediklerine dikkat etmeli. Bu konuda kahvaltı çok yardımcı oluyor. Sağlıklı bir kahvaltı yapmak, bu değerleri normale getiriyor. Bu yüzden kahvaltı, gece düşen kan şekerini ayarlamak için çok önemli bir öğün.

Kahvaltının en önemli parçası ekmek. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı, kepekli, çavdarlı, yulaflı ekmekler daha iyi.

Kahvaltıda ne kadar çok lif alırsak, kan şekerinin artması o kadar azalıyor.
Kahvaltıda peynir ve yumurta gibi protein kaynakları, ceviz, badem, fındık ve zeytin gibi yağlı tohumlar da yemeliyiz.

Vitamin ve mineral almak, lif miktarını arttırmak için de bol bol yeşillik ve meyve yemeliyiz.

Çay ve kahve, kahvaltıyı keyifli kılıyor. Ama taze meyve suyu yerine bir avuç taze meyve yemek daha sağlıklı.

TEDAVİDE DOĞRU BESLENME ÖNEMLİ
Diyabetlilerin tedavisinde en önemli faktör doğru beslenme. Bu yüzden kahvaltının yanı sıra diğer öğünlere de dikkat etmeliyiz.

Sağlıklı beslenmek ve çok aç kalmamak lazım. Günde 3 ana öğün, 2-3 ara öğün şeklinde 5-6 kez yemek kan şekerini ayarlamaya yardımcı oluyor.

Genellikle ikinci saatte acıkma başlıyor ve şeker düşüyor. Bu yüzden ara öğünleri atlamamak tedaviyi tamamlıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri